Polske håndværkere: Vi forstår godt, at vores danske kolleger ikke er glade for os
Kamil Kosior, Sylwester Wozniak og Witold Klapec fra Polen arbejder i Danmark, fordi lønnen er bedre end derhjemme. Men lønnen er stadig meget lavere end den, de danske håndværkere får, fortæller de. (Foto: Foto: Privat)
Set med polske øjne kan det betale sig at arbejde i Danmark, hvor lønnen er bedre. Men set med danske øjne kan vi godt forstå, det er irriterende, siger tre polske håndværkere.

For de tre polakker, der til dagligt arbejder på byggeriet ved Panum i København, er det ren logik, der har ført dem til Danmark.

- I Polen tjener vi 20-24 kroner i timen efter skat. I Danmark tjener vi 123,80 kroner før skat. Så lønnen er langt bedre her, fortæller Kamil Kosior på 30 år.

Men selvom det er en høj løn i forhold til i Polen, så er den kun 20 øre over den danske mindsteløn.

- Det er en god løn for os. Men sammenlignet med de danske lønninger er den lav. Derfor kan vi godt forstå, at danske håndværkere ikke er glade for, at vi arbejder til så lav løn, siger han.

50 timers arbejdsuge

Og det er ikke kun den lave løn, der gør polakker til en attraktiv arbejdskraft.

De tre polakker finder sig også i at leve og arbejde under forhold, som de færreste danske håndværkere ville acceptere.

- Vi arbejder 50 timer om ugen, og det er uden frokostpauser, som er vores eneste pause. I hverdagene arbejder vi omkring ni timer og så fem timer hver lørdag, fortæller Witold Klapec på 50 år.

Derudover bruger de også meget tid på at komme til og fra arbejde. Det spanske firma IRSA, som de arbejder for, har nemlig indlogeret dem i Dancenter ved Dronningmølle i Nordsjælland.

- Vi kører 70 kilometer. Hver vej. Men fordi vi møder klokken 6 om morgenen, undgår vi heldigvis myldretiden den ene vej, siger han.

Det betyder, at fritid er en by i Rusland. Når de kommer hjem fra arbejde, har de kun lige overskud til at tage et bad, få noget at spise og så falde i søvn foran tv'et.

- Vi bruger også aftenerne på at ringe hjem til familien. Der er internettet godt, for så kan vi se dem hver dag, fortæller Witold Klapec.

Sparer op til familien i Polen

De arbejder alle tre som vvs-installatører. Før de kom til Danmark, arbejdede de også for IRSA, men i firmaets polske afdeling. Da muligheden for at komme til Danmark opstod, sprang de straks til. Nu har de været her i over et år.

Og selvom det har givet dem mulighed for at spare nogle penge op, så er det ikke uden omkostninger.

- Jeg har en kone og fire børn hjemme i Polen. Jeg savner dem helt forfærdeligt. Jeg ville ønske, at jeg kunne være hjem hos dem hver anden uge. Men det kan jeg ikke, siger Kamil Kosior.

De penge, der ikke bliver brugt på at leve i Danmark, sætter de ind på deres konti til familien. For der er både børnenes uddannelser, der skal betales og andre store projekter, der skal finansieres.

- Jeg er ved at bygge et hus i Polen, så det er det, jeg sparer op til, siger Sylwester Wozniak på 39 år.

På trods af savnet er de tre håndværkere også blevet glade for at være i Danmark. Når de har fri om søndagen, tager de på udflugter for at opleve den danske kultur.

- Hver søndag tager vi på tur. Vi har været i Helsingør, på mange museer, på stranden og meget andet. Vores oplevelse er, at danskerne er rolige, og at Danmark er meget pænt og ordentligt, siger Kamil Kosior.

via Listen To News