Syng for pokker: Det er ren medicin
Sang kan være medicin, og når mennesker synger sammen, bliver de beviseligt gladere, fortæller ekspert. Foto: Zsolt Czegledi/AP
Sang kan helbrede, forløse følelser og åbne fællesskaber. Men mange af os har opgivet at synge. Se, hvordan du får gang i sangglæden.

Vi gør det til jul og runde fødselsdage. Vi gør det til landskampe og under bruseren. Vi gør det, når vores børn skal sove. Synger. Med den stemme, vi nu engang blev født med

Men vi skal synge meget mere. Gerne hver dag. For sang er livsglæde og frihed, siger forfatter og sangerinde Majbritte Ulrikkeholm, der holder foredrag og workshops om stemmens frigørende kraft.

- Sang er menneskelig medicin, der kan helbrede selv den dybeste sorg og ensomhedsfølelse. Jeg har endda oplevet mennesker, der var delvis døve, få hørelsen igen under en sangworkshop, siger hun.

For Majbritte Ulrikkeholm er udgangspunktet, at alle mennesker kan synge uanset baggrund, alder og køn. For stemmen skal ikke være perfekt eller ren for at samle os i det, hun kalder Sjælens kor. Derfor skal man bare springe ud i det.

- Vi er alle på en rejse gennem livet. Vi har forskelligt livsformål, men i sangen mærker vi, at vi er mennesker. At vi er en del af det menneskelige fællesskab, siger hun.

Komponist og korleder Hans Christian Jochimsen samler hver uge op imod 1000 vidt forskellige mennesker i sine faste gospelkor og workshops i København. Fælles for korene er, at alle kan komme ind direkte fra gaden og være med. Så giv slip på hæmningerne, alle kan gøre det, lyder det.

- Mange går rundt med musikalske mindreværdskomplekser, fordi de engang har fået at vide, at de ikke kan synge. Det giver et kæmpe boost til selvværdet, når de finder ud af, at det kan de godt, siger han.

Ligeså smukt, det er at synge - ligeså sårbart er det også. Når vi synger, udtrykker vi nemlig, hvem vi er inderst inde. Det er skræmmende for mange, fortæller Majbritte Ulrikkeholm.

- Vi vil være perfekte, pæne, rigtige. Vi vil passe ind. Det handler om skam. Om at mennesker er bange for at falde igennem og blive skamfulde. Tænk, hvis nogen skulle sige, at vi ikke synger rent. Men det, vi er bange for, er samtidig det, der kan give os allermest glæde. Derfor skal vi hoppe ud i det, siger hun.

Sådan kommer du i gang med at synge:


1. Hold op med at dømme dig selv for ikke at kunne synge. Det vigtigste er, at stemmen kommer ud af kroppen.

2. Du behøver ikke at synge en svær sang med en lang tekst. Det er nok at synge på én tone eller på Amen eller Hallelujah.

3. Gå ud i skoven og syng af dine lungers fulde kraft. Træerne dømmer dig ikke.

4. Få sangen ind i hjemmet. Gå på nettet og print en sang ud og læg den på servietten og syng den ved næste familiemiddag.

6. Find de kor og sangworkshops, der passer til dig.

Kilde: Majbritte Ulrikkeholm

/ritzau/FOKUS