Sygehuse behandler patienter hurtigere
Patienter udskrives hurtigere og hurtigere fra sygehusene. Foto: www.colourbox.com
Sygehusene behandler stadig flere patienter ambulant. Det betyder, at de hurtigere udskrives.

Livstruende sygdomme behøver ikke betyde langvarig indlæggelse og behandlingsforløb.

Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, skriver Berlingske.

Nye behandlingsmetoder og krav om øget effektivitet betyder, at antallet af patienter, der opereres og udskrives samme dag, er steget fra 50 procent til 75 procent i løbet af de seneste ti år.

De gennemsnitlige indlægningsperioder er faldet fra 5,2 dage til 3,5 dage.

Og det er en positiv udvikling, siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S), til Newspaq.

"Det er rigtig godt. Jeg tror, at langt de fleste patienter hellere vil overnatte i deres egen seng i stedet for at blive iklædt hvidt sygehustøj. Så det er godt for patienterne, og det er godt for samfundet, da vi for de samme ressourcer kan behandle flere," siger hun.

Og andelen af patienter, der behandles samme dag, kan godt nå endnu højere, end de nuværende 75 procent, siger Ulla Astman.

"Jeg tror, vi vil nå ganske højt op i forhold til antallet af ambulante behandlinger," siger hun og fortsætter:

"Både behandlingsmetoder og de kirurgiske indgreb bliver mere skånsomme, og man kan bruge langt flere kikkertundersøgelser frem for at skøre folk halvt op. Det gør, at man kan behandle langt flere ambulant, og patienterne kan komme hjem og være hos dem selv," siger hun.

Også de danske patientforeninger ser positivt på udviklingen.

"For patienterne er det ikke noget mål i sig selv at ligge længst muligt på hospitalet. Man vil gerne hjem, men forudsætningen er selvfølgelig, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en vurdering af bl.a. patienternes sociale situation, så man sikrer sig, at der er nogen derhjemme til at tage imod dem. Det må ikke blive så samlebåndsagtigt, at der ikke kan tages individuelle hensyn," siger formanden for Danske Patienter, Lars Engerg, til Berlingske.