Sundhedsordninger gør stort indhak i sygedage
Mejerister på Arla får en tur hos massøren eller kiroprakteren, hvis de får ondt i ryggen. Foto: Colourbox.com
Antallet af sundhedsordninger på arbejdet er fordoblet på to år. Resultatet er et betragteligt fald i sygefraværet i danske virksomheder.

Gratis kage og vingaver forsvandt som dug for solen, da krisen begyndte at kradse i de danske virksomheder. Men investeringerne i medarbejdernes sundhed er stærkere end nogensinde før. Og det er noget, der kan ses på antallet af sygedage, skriver Dagbladet Køge.

Det koster 350 kroner pr. medarbejder om året. Men gevinsten for de virksomheder, der gennem overenskomsten har tegnet en sundhedsordning for medarbejderne, er langt større.

Det konkluderer lektor Jacob Nielsen Arendt fra Det Nationale Institut for Kommuner og Regioners Forskning og Analyse sammen med ph.d.-studerende Morten Saaby Petersen fra SDU, skriver Dagbladet Køge.

For på eksempelvis Arla er sygefraværet faldet mellem 15 og 20 procent efter indførelsen af sundhedsordningen. For i stedet for at gå hjem og lægge sig på sofaen med dårlig ryg efter et skævt løft, så går mejeri-arbejderne i stedet til kiropraktor eller massør. Og uden at skulle betale en krone kommer de glade tilbage på arbejdet dagen efter.

En såkaldt sundhedsordning dækker udelukkende afhjælpende og forebyggende behandling efter problemer, der er opstået i forbindelse med arbejde.

Alligevel har PensionDanmark oplevet en fordobling i antallet af personer, der gennem overenskomsten er dækket af sundhedsordningen.

For bare to år siden var 15.000 personer i Region Sjælland dækket af PensionDanmarks sundhedsordning, i dag er tallet 30.000.

- Det giver god mening både økonomisk og menneskeligt at forebygge tidligt. Med sundhedsordningen er det gratis for den enkelte og let at gå til. Det er en af forklaringerne på, at sundhedsordningen også får fat i medarbejdergrupper, der ellers bliver væk fra lægen, konstaterer Torben Möger Petersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

Kilde: DAGBLADET Køge