INTERVIEW "Socialdemokrater hykler om svage ledige. De er på samme hold som Venstre"
- Kontanthjælpsloftet er vigtigt for nogle, men det er en ret lille debat i forhold til førtidspensionsreformen, og den er jo gennemført af Mette Frederiksen, siger Per Helge Sørensen. Pressefoto: Michael Daugaard.
Den premiereaktuelle komiker Per Helge Sørensen synes ikke, det klæder Socialdemokratiet at beskylde regeringen for at jage udsatte ledige. Partiet har jo selv ansvar for store dele af beskæftigelsespolitikken, påpeger han.

Komikeren Per Helge Sørensen træder ind i et lokale på øverste etage i Huset-KBH i det centrale København. Publikum sidder på stolerækker sat op på et gulv, der fortsætter direkte ud i en lille oplyst scene.

Avisen.dk er taget med til Per Helge Sørensens test-show, hvor han afprøver publikums reaktioner. Vittighederne skal sidde lige i skabet til torsdag den 21. september. Her har han premiere på sit nyeste show Djøf med Løgn III - Borgen.

Det er den tredje forestilling i hans trilogi, hvor han råt for usødet sender en bredside af sted mod landets djøffere. I hans nyeste show er der også øretæver til politikerne.

- Politikerne har gjort noget idiotisk – ja breaking news, lyder en af Per Helge ironiske kommentarer fra scenen.

Den simple punchline går rent ind hos publikum, der kvitterer med grin i flere frekvenser og klapsalver.

Oprindeligt er djøffere betegnelsen for medlemmerne af fagforbundet DJØF, der organiserer jurister, økonomer og samfundsvidenskablige kandidater. Men ordet har udviklet sig til at være et skældsord og et symbol på overflødig administration og kontrol i den offentlige sektor.

"Politikerne bruger meget energi på noget, der ikke har effekt."
Per Helge Sørensen

Symbolpolitik 

De drillende bemærkninger om arbejdsgangene i ministerierne og på Christiansborg baserer Per Helge Sørensen på erfaringer fra en stilling som højtstående embedsmand i Forskningsministeriet.

Og hans tidligere erhverv præger hans fremtoning. Skjortens hvide krave er stiv og det marineblå jakkesæt skinner.

Han fremstår langt mere afslappet, da Avisen.dk et par uger efter testshowet møder ham på hans lokale café på Islands Brygge. De kritiske briller er dog ikke lagt på hylden.

- Politikerne bruger meget energi på noget, der ikke har effekt, men som er nemt at forstå for vælgerne. Diskussionen kommer tit til at handle om bitte små og symbolske ting, siger Per Helge Sørensen.

Per Helge Sørensen slog igennem med showet Djøf med løg(n) i 2013. Foto: Nikolai Linares/Scanpix.

Rød blok pudser fejlagtigt glorien

Han understreger, at han ikke blåstempler hverken den ene eller den anden side af Folketinget. Men han bliver forstemt, når politikerne ikke toner rent flag.

- Og der er beskæftigelsesområdet ret spændende, for der er hele tiden en diskussion om, hvem der er onde ved de svage ledige. Men der er nogle værdier under debatten, hvor blå blok siger, det skal kunne betale sig at arbejde, mens rød blok forsøger at være dem, der vil beskytte de svage, siger han.

"Der bliver det hyklerisk især fra Socialdemokratiet"
Per Helge Sørensen

Men da det i 2013 var S-R-SF-regeringen, der rullede førtidspensionsreformen ud, kunne man forvente, at de forsvarede den i stedet for at dukke sig og lade den nuværende regering tage slagene, mener Per Helge Sørensen.

- Der bliver det hyklerisk især fra Socialdemokratiet. De blæser sig op på nogle små sager, når de i virkeligheden grundlæggende er på samme hold som Venstre.

Kontanthjælpsloftet er ikke altafgørende 

Og det er netop den minimale forskel mellem midterpartierne, som Per Helge Sørensen gerne vil udstille med sin satire.

Det er ifølge ham misvisende, når venstrefløjen anført af Socialdemokratiet fordømmer hjørner af den nuværende beskæftigelsesstrategi.

- Kontanthjælpsloftet er vigtigt for nogen, men det er en ret lille debat i forhold til førtidspensionsreformen, og den er jo gennemført af Mette Frederiksen.

"I mit næste liv vil jeg hellere være komiker end politiker, for de kan sige alt muligt nonsens uden at stå til ansvar."
Leif Lahn Jensen, Socialdemokraterne

Læs hele Leif Lahn Jensens svar her.

En halv kontanthjælp 

De seneste års beskæftigelsespolitikker får med grovfilen i Per Helge Sørensens nye show.

Manuskriptet er bygget op omkring en fiktiv historie om en beskæftigelsesminister, der bliver så inspireret af en såkaldt Vejlemodel, at han vil have den udbredt til resten af landet.

Problemet er bare, at modellen allerede er udrullet i flere andre kommuner. Per Helge Sørensens version af Vejle-modellen går kort fortalt ud på, at unge utilpassede bliver sendt i arbejde til håndøre.

- En halv kontanthjælp blev solgt som en motivationsydelse, forklarer han publikum under testshowet.

"'Gud, der er nogle, der er kommet i klemme'. Ja, surprise. Hvad havde I regnet med?"
Per Helge Sørensen

Grupper bliver stemplet 

Ordet motivationsydelse er ikke grebet ud af den blå luft. Det var nemlig sådan et ord, Per Helge Sørensen selv kunne have fundet på at bruge som embedsmand, fortæller han ærligt.

- For hvem kan være imod, de ledige skal motiveres? Så googlede jeg det, og selvfølgelig var der en eller anden kommune i et frikommuneforsøg, der havde foreslået, at nogle skulle have motivationsydelse, siger han og griner.

Men når politikerne og embedsværket bruger slagord, udvisker de den politiske substans, oplever han.

- Så handler det pludselig ikke om, hvilken ydelse de ledige rent faktisk får. Det siger en del om den måde, man debatterer politisk. Man stempler nogle grupper ved hjælp af de ord, man bruger.

Artiklen fortsætter under billedet

Leif Lahn Jensen fra Socialdemokraterne afviser blankt, at hans parti er på samme hold som V. Læs hele hans forklaring her.

Sparekniv forklædt som reform

Samtidig lægger Per Helge Sørensen dog vægt på, at han ikke har politikerlede. Og hans ærinde med forestillingen er ikke at kloge sig på, hvordan beskæftigelsesindsatsen skal være.

- Min kritik er det generelle i, at man tror, man gør det hele bedre ved at rulle reformer ud. Men det virker jo aldrig, når grundpræmissen er, at vi kan gøre det bedre samtidig med, at vi sparer penge, siger han.

- Og så går der nogle år, og så siger man: 'Gud, der er nogle, der er kommet i klemme'. Ja, surprise. Hvad havde I regnet med?, spørger han retorisk.

Evalueringen af førtidspensions- og fleksjobreformen starter i løbet af efteråret og bliver afsluttet i starten af det nye år. Per Helge Sørensen drikker sin frugtsmoothie ud, før han tørt konstaterer:

- De evaluerer reformen, men hvor meget behøver man at evaluere for at finde ud af, at det er gået galt? Ikke så meget vel.  

Per Helge Sørensens starter med at optræde i København og slutter i Aalborg til marts.