Smartphone-arbejde kan hærge rygsøjlen
Din smartphone eller tablet-pc giver tvinger dig til en uhensigtsmæssig arbejdsstilling. Den opretstående skærm er meget mere skånsom for nakke og skuldre. Foto: colourbox
Avancerede mobiltelefoner og tablet-pc'er kan give dig hovedpine og smerter, hvis du bruger dem i timevis, siger britiske fysioteperauter.

Sidder du med din smartphone eller tablet-pc i skødet i timevis, så risikerer du med tiden at få smerter og sygdomme i nakken og skuldrene.

Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø på baggrund af en britisk undersøgelse af 2.100 kontorarbejdere.

Her viste det sig at, at de ansatte i gennemsnit sad foran skærmen seks timer og 22 minutter.

Og siden fortsatte to tredjedele deres skærmarbejde - enten i hjemmet eller i tog og bus - med mindre bærbare computere og smartphones i gennemsnitligt to timer og 18 minutter.

Og det er bekymrende, siger pressechef Jon Ryan fra de engelske fysioterapeuter.

- Kontoret er jo i reglen indrettet til skærmarbejde, men når man sidder med sin smartphone eller tablet-pc er arbejdsstillingen ikke den bedste. Man har en tilbøjelighed til at falde forover, og det er skidt for ryggen og i særdeleshed for nakken, siger han.

Samtidig er det færre end hver fjerde, der tænker over deres arbejdsstilling, når de ikke er på kontoret. Og to tredjedele af alle de adspurgte kontorarbejdere lider af jobrelateret hovedpine og rygsmerter.

- Vi mener derfor, at brugen af smartphones i den lange tid hver dag er med til at forøge risikoen for ryg- og nakkegener betydeligt, siger Jon Ryan til Magasinet Arbejdsmiljø.

På spørgsmålet om, hvorfor de forlænger arbejdsdagen i så lang tid, svarer en tredjedel, at det er for at tage trykket af kedlen og mindske stressfaktoren i kontortiden.

En anden tredjedel siger, at det simpelthen skyldes for meget arbejde.