I dag lancerer Lars Løkke sin længe ventede 2025-plan. En omfattende slagplan for, hvordan dansk økonomi skal klare sig igennem de næste ni år.
Blandt andet kræver Løkke nu af danskerne, at de fra 2025 skal arbejde helt til de bliver 67,5 år.
Det falder ikke i god jord hos den 36-årige stilladsarbejder Niclas Bannebjerg Nanboe.
- Jeg er skuffet. Ikke kun rent politisk, men også helt personligt. Det er jeg, fordi man på intet tidspunkt i debatten har sagt, hvad i alverden der skal ske med alle dem, der ikke kan arbejde så længe på grund ar arbejdsskader, nedslidning og så videre, siger han til Avisen.dk.
På dagens pressemøde kunne Lars Løkke ellers fortælle, at man nu vil oprette såkaldte "seniorfleksjob". En slags fleksjob målrettet de ældste på arbejdsmarkedet, og som vil være lettere at få end et almindeligt fleksjob. Men det har Niclas Bannebjerg Nanboe ikke meget tiltro til.
- I mit arbejde risikerer jeg at være fuldstændig nedslidt eller arbejdsskadet inden for de næste fem-seks år. Det er slet ikke relevant med en løsning for seniorer, for så langt når man slet ikke i den her branche. Inden man overhovedet kan komme i betragtning til sådan et seniorfleksjob, er man for længst for ødelagt til at kunne være stilladsarbejder, siger han.
Piller mod smerter morgen og aften
Niclas Bannebjerg Nanboe har været stilladsarbejder i 14 år. Hver dag tilbagelægger han mellem 10 og 16 kilometer og løfter samlet omkring 15 ton. For selvom der er kommet mange smarte hjælpemidler, kan de ikke hjælpe med alt. Et stilladsdæk vejer nemlig omkring 24 kilo, og pladsen på stilladset er trang. Derfor skal meget stadig klares med håndkraft i meget akavede arbejdsstillinger.
Selvom Niclas Bannebjerg Nanboe kun er 36 år, mærker han derfor allerede, hvordan arbejdet sætter sig præg på kroppen.
- Jeg tager smertestillende medicin hver aften. Ellers har jeg for mange smerter til, at jeg kan sove ordentligt. Og om morgenen tager jeg smertestillende for at klare arbejdsdagen. Det er især på grund af mine knæ, men det gør også ondt i mine skuldre og resten af min muskulatur, fortæller Niclas Bannebjerg Nanboe, der som så mange andre stilladsarbejdere ellers er stærk og veltrænet.
Slut med at nyde pensionen
Fortsætter man med at regulere pensionsalderen som hidtil, kan Niclas Bannebjerg Nanboe gå på pension som 72-årig. Men så længe holder man ikke i hans branche, mener han. Hvis kroppen siger fra længe inden da, er han nervøs for, om økonomien hænger sammen.
- Min kone og jeg har tre børn, der skal have mad på bordet og tag over hovedet. Jeg er akkordlønnet, så der skal arbejdes i et vist tempo, før der er råd til at betale de faste udgifter hver måned, siger han.
Niclas Bannebjerg Nanboe er tillidsrepræsentant for sine kolleger i stilladsfirmaet, men skal fra 1. oktober arbejde i 3F Frederiksborg. Det betyder, at han ikke foreløbig skal ud og slæbe stilladsdele igen. Men det gør ham ikke mere positiv. Især ikke, når han tænker på sin egen far, som har været på den samme virksomhed i autobranchen i 40 år.
- Han kan først gå på pension til næste år. Men hans krop er simpelthen fuldstændig knust allerede. Det er trist, at man vil byde folk en så uværdig alderdom. Det er på ingen måde lagt op til, at folk, der har haft et hårdt arbejde, skal have lov at nyde deres otium. Det synes jeg er helt vildt uambitiøst, mener Niclas Bannebjerg Nanboe.