Regeringen har et helt "katalog af ubehageligheder”, og den føler sig ikke bundet af løfter om at holde nallerne fra pensionsalderen. Sådan lød det i går fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Her ville han ikke afvise at hæve pensionsalderen til 68 år allerede fra 2025, selvom den politiske aftale er, at det først skal ske i 2030.
Men den udsigt huer ikke den 38-årige stilladsarbejder Thomas Strømsholt.
- Det er så skingrende vanvittigt. Jeg har kolleger i slutningen af 20'erne og starten af 30'erne, som må tage smertestillende hver dag for at kunne klare sig gennem deres arbejdsdag, siger en forarget Thomas Strømsholt til Avisen.dk
- Næste år ved jeg, at smerterne kommer igen - bare værre. Sådan er det år for år, for kroppen bliver jo slidt.
Flere smerter år for år
Han har tidligere arbejdet i forsvaret og været butikschef, men i de sidste 11 år har han knoklet i stilladsbranchen og sidder i bestyrelsen for Stilladsarbejdernes Landsklub. De 11 år har allerede sat sit præg.
- Jeg er i gang med den sidste uge af min ferie, og jeg kan mærke, at det gør pokkers ondt i min ryg nu. Men det er jo arbejdet, der gør, at jeg har ondt. Næste år ved jeg, at smerterne kommer igen - bare værre. Sådan er det år for år, for kroppen bliver jo slidt, siger han til Avisen.dk.
- Prøv at forestille dig en mand på 68, der render rundt og slæber 16 tons hver dag i mange meters højde. Det kan jo slet ikke lade sig gøre.
At stilladsarbejdet er hårdt, er svært at komme uden om. For selvom der er indført mange former for tekniske hjælpemidler, trucks og kraner, skal de tunge rammer og stilladsdæk stadig bæres uden hjælp fra maskiner, når stilladset er under opførelse. Et stilladsdæk vejer typisk omkring 22 kilo, og derfor kan det blive til rigtig mange kilo i løbet af en dag.
- Samtidig er det omkring tre meter langt. Det giver jo nogle voldsomt akavede arbejdsstillinger. Prøv at forestille dig en mand på 68, der render rundt og slæber 16 tons hver dag i mange meters højde. Det kan jo slet ikke lade sig gøre, siger Thomas Strømsholt.
Skærer på tilsynet
Gennemsnittet for, hvor længe man arbejder i stilladsbranchen, har været stigende i en årrække. Nu holder man i gennemsnit ni år i branchen. Det skyldes blandt andet en handleplan og indførelsen af en uddannelse. I forhold til mange andre brancher er ni år dog ret kort tid, og med benhårde besparelser i Arbejdstilsynet har Thomas Strømsholt svært ved at se, hvordan folk skulle holde til branchen længere.
- Man render rundt og siger, at folk skal arbejde længere, og man laver alle mulige fantastiske regler. Alligevel skærer man ned på dem, der skal gå og føre tilsyn med, at de bliver fulgt. Det er jo fuldstændig ligegyldigt med de regler så, lyder det fra Thomas Strømsholt.
- Claus Hjort ville sgu ikke selv kunne finde ud af at bygge et stillads, men det er som om, han mest bare ser os som kvæg, der skal drives rundt.
For let at sjofle arbejdsmiljøet
Thomas Strømsholt arbejder i Lauth Stilladsudlejning i København, som ifølge ham selv er et af de bedre firmaer. Her bliver et ordentligt arbejdsmiljø nemlig prioriteret, mener han. Men man mærker også konkurrencen fra fra andre firmaer, der ser stort på arbejdsmiljøreglerne.
For et stilladsfirma, der ikke prioriteter arbejdsmiljøet, har lavere omkostninger og kan give et billigere tilbud på opgaven.
- Det er fandme unfair konkurrence, når nogle skal købe dyre kraner, letvægtsgrej, seler, trucks og tekniske hjælpemidler, mens andre bare kan se stort på alle regler og være i fred for myndighederne alligevel, siger Thomas Strømsholt.
Han savner generelt forståelse fra de politikere, der vil hæve pensionsalderen.
- Claus Hjort ville sgu ikke selv kunne finde ud af at bygge et stillads, men det er som om, han mest bare ser os som kvæg, der skal drives rundt. Det er noget pjat. Det er som om, vi allesammen bare skal slides ned, og når vi ikke dur længere, kan vi bare gå i skole igen og lære at lave noget andet. Men sådan er virkeligheden jo ikke, slutter han.