Det skulle egentlig have været en rigtig hyggelig dag, da Jens Erik Nielsen for 10 år siden skulle arrangere en fest for kollegerne. Dengang var han turistchauffør i et stort busselskab, som skulle lægges sammen med et andet.
Derfor havde Jens Erik Nielsen og hans daværende kæreste tænkt, at det kunne være godt at få rystet nye og gamle kolleger sammen. Cheferne var med på idéen, husker han.
- Vi spurgte på kontoret, om ikke det var en god idé med en fest. Det synes de, så det ville de gerne betale for, siger Jens Erik Nielsen til Avisen.dk
Han er i dag 54 år og bor i Boest mellem Silkeborg og Billund.
10 års kamp
Da den store fest stod for døren, gik det dog helt galt, da han skulle lægge en gulvplade på plads i festteltet.
- Det sagde knæk i min ryg og gjorde hamrende ondt. I starten tænkte jeg, at det nok ville gå over efter noget tid. Men det er aldrig rigtig gået over, siger Jens Erik Nielsen til Avisen.dk.
Knækket i hans ryg var nemlig en alvorlig diskusprolaps, som stadig plager ham 10 år efter.
- Nogle gange sover mit ben fuldstændig. Andre gange kan jeg slet ikke rejse mig op. Jeg har fået fire operationer, som skulle lindre det, men det har kun hjulpet i begrænset omfang, fortæller han.
Hvis man kommer galt afsted i forbindelse med en firmafest, kan man godt få det anerkendt som en arbejdsskade.
Det kræver dog, at festen afholdes i arbejdsgiverens interesse. Den er for eksempel til stede, hvis arbejdsgiveren deltager i planlægningen af festen og har tilsyndet de ansatte til at møde op. Der skal være tale om en officiel fest. Derfor kan man ikke få erstatning for en skade, der sker, hvis en gruppe kolleger arrangerer en fest i privat regi.
Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ret & Råd Advokater
UDVID
Forsikringen: Du var ikke på arbejde
Efter festen blev Jens Erik Nielsen sygemeldt og anmeldte sagen til Arbejdsskadestyrelsen. Men først i år - 10 år efter skaden - har Jens Erik Nielsen fået sin skade endegyldigt anerkendt som en arbejdsskade. Det skriver Fagbladet FOA i et kommende nummer.
I første omgang anerkendte Arbejdsskadestyrelsen, at der var tale om en arbejdsskade. Men busselskabets forsikringsselskab ankede sagen. De mente, at det var en privat fest, og at man derfor ikke kunne betragte det som en arbejdsskade. Det gav Ankestyrelsen medhold i.
- Jeg tænkte, at den sag måtte jeg nok opgive. Men så ringede FOA og sagde "fandme nej", og at de var klar til at tage den helt til Højesteret.
Da Jens Erik Nielsen ankede den nye afgørelse, blev han pure afvist: Der var tale om en privat fest, og så kan man ikke kalde det en arbejdsskade, mente Ankestyrelsen.
- Det var enormt et frustrerende. Busselskabet var jo inde over alt, vi foretog os, husker Jens Erik Nielsen.
"Fandme nej!"
Efter ulykken har Jens Erik Nielsen fået job på et plejecenter. Derfor er han medlem af fagforeningen FOA, som tilbød at hjælpe ham.
- Jeg tænkte, at den sag måtte jeg nok opgive. Men så ringede FOA og sagde "fandme nej", og at de var klar til at tage den helt til Højesteret, siger Jens Erik Nielsen til Avisen.dk.
- Jeg har følt mig stemplet som en løgner, når jeg sagde, at det var en arbejdsskade.
Som sagt, så gjort. FOA hev nemlig Ankestyrelsen i retten med krav om, at de skulle anerkende, at ulykken skete under arbejde. I maj 2016 - 10 år efter skaden skete - vandt Jens Erik Nielsen og FOA langt om længe sagen i retten. Her var flere af hans tidligere kolleger indkaldt som vidner, og de støttede hans forklaring.
Kæmpe lettelse
I retten blev det fastslået, at busselskabet havde overladt forberedelsen af festen til Jens Erik Nielsen og hans daværende kæreste. Derfor var skaden sket under arbejde.
- Det var en kæmpe lettelse, at jeg endelig fik det anerkendt. Jeg har følt mig stemplet som en løgner, når jeg sagde, at det var en arbejdsskade. Det var rart at få rettens ord for, at jeg havde ret, siger han til Avisen.dk.
Selvom han har vundet sagen, har Jens Erik Nielsen ikke fået erstatning fra forsikringsselskabet endnu. De har nemlig forlangt masser af dokumentation, blandt andet vil de vide, om Jens Erik Nielsen havde rygskader før festen. Samtidig ville de vide, hvor meget træpladerne vejede. Altså de træplader, som Jens Erik Nielsen for intet mindre en 10 år siden kom galt af sted med.
Men det burde være i orden nu.
- Jeg tror på, at det nok skal gå. Vi kan jo ikke blive ved at rode i den sag nu, siger Jens Erik Nielsen håbefuldt.