Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen giver ikke meget for regeringens påstand om, at deres forslag til en skattereform især kommer de lavest lønnede til gode.
- Det er helt klart en fordrejning af det egentlige billede af reformen. Hvordan skulle man kunne mene det? Det er meget entydigt de bedst lønnede, som får gevinsten, siger Jesper Petersen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen fortalte allerede mandag aften, at regeringens store udspil ville sænke skatten, især i bunden.
Et nyt jobfradrag vil give almindelige lønmodtagere 4.350 kroner ekstra om året. En gennemsnitlig dansk direktør vil få mere end fem gange så meget ud af regeringens forslag, og kan se frem til mindst 25.000 ekstra på bankbogen.
En administrerende direktør tjener i gennemsnit 940.000 kroner om året.
- Det er en meget klækkelig lettelse til million-indkomsterne. Og der går jo penge fra velfærden til at betale for det. Der er markante forringelser på arbejdsmarkedet og for nogle af de svageste grupper så som kontanthjælpsmodtagerne, siger Jesper Petersen.
Han understreger, at Socialdemokraterne ikke mener, at der overhovedet er råd til skattelettelser, hvis Danmark skal kunne opretholde velfærden og tage sig af en stigende gruppe ældre.
Ekstra bonus til nye i job
Den største gevinst får dem, som lige nu er langtidsledige og lykkes med at komme i job. De får en særlig jobpræmie på 45.000 fordelt over halvandet år.
Desuden får alle i arbejde et øget fradrag. Det betyder, at man kan tjene et højere beløb, før man overhovedet skal betale skat.
Den bonus får alle med et arbejde glæde af, også direktøren med en høj løn, forklarer økonom i LO Morten Aastrup.
- Der kan ikke være tvivl om, at der er mest at hente for dem med høje lønninger. De får både glæde af det øgede fradrag og af lettelsen på topskatten, siger Morten Aastrup.
Flere ministre har i dag fremhævet, at en typisk HK’er kan få sænket sin skat med syv procent. Men man skal ikke blande det sammen med topskattelettelsen på fem procentpoint.
Det dækker over, at folk med de laveste indkomster i forvejen ikke betaler en særligt stor del af deres indtægt i skat, forklarer Morten Aastrup
- Faldet er relativt set stort. Men ser man på, hvor meget man får ud af det i kroner og øre, er det stadigvæk den her gevinst på 4.350 koner, der er tale om, siger han.
Samtidig gør Morten Aastrup opmærksom på, at jobpræmien til ledige er et midlertidig tiltag, som en begrænset gruppe ledige vil nå at kunne gøre brug af. I modsætning til topskattelettelsen, som vil betyde mange kroner set over et helt livsforløb.