Der er skattelettelser på vej i både top og bund.
Det kom frem tirsdag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede sin længe ventede plan for Danmarks økonomi frem til 2025.
Udsigten til skattelettelser falder dog ikke i videre god jord hos 38-årige Rasmus Bredde, der er specialarbejder i Københavns Kommunes afdeling for gaderenhold.
- Politikerne vil bruge penge på skattelettelser samtidig med, at velfærden bliver mere og mere forringet. Men de penge, du bruger på skattelettelser, kan du ikke bruge på velfærd, siger han til Avisen.dk.
Og Rasmus Bredde er langt fra den eneste, der ikke er begejstret for skattelettelser. Et klart flertal på 51,5 procent svarer nemlig "nej", når man spørger, om danskerne skal betale mindre i indkomstskat. 34,2 procent svarer "ja".
Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for Avisen.dk umiddelbart inden fremlæggelsen af 2025-planen.
Diskuterer skat over frokosten
Rasmus Bredde er tillidsrepræsentant for 16 specialarbejdere, der klokken halv seks om morgenen møder på arbejde for at tømme skraldespande og renholde gader i det indre København.
I frokoststuen på arbejdet er skattelettelserne, efter offentliggørelsen af 2025-planen, blevet diskuteret, fortæller han.
- Når man kan se, hvor nedslidte vores hospitaler er, de forringede vilkår i institutionerne og vi som specialarbejder oplever at skulle løbe hurtigere og hurtigere og gøre mere på den samme tid, er det fuldstændig forrykt at give skattelettelser, siger han og uddyber:
- Det er ikke fordi vi siger nej til penge, vi synes bare, at de penge kunne være bedre brugt. Jeg har endnu til gode at møde en kollega, der ønsker skattelettelser frem for vores fælles velfærd.
"Ikke den rette prioritering"
Rasmus Bredde mener især, det er forkert, hvis man giver skattelettelser til de mennesker, der tjener mest.
Og den anskuelse er han heller ikke alene om at have. Mens over halvdelen af danskerne generelt takker nej til skattelettelser, er der endnu mindre opbakning til lettelser i topskatten. Det ønsker kun 23,4 procent, mens 67 procent takker klart nej.
Anderledes er billedet dog, når danskerne bliver spurgt, om de vil have skattelettelser i bunden, for 55,9 procent svarer, at bundskatten skal lettes. Det forstår Rasmus Bredde udmærket godt.
- Reallønnen har ikke udviklet sig i snart ti år for almindelige mennesker. Og pensionister, førtidspensionister og arbejdsløse har simpelthen mistet penge, siden krisen, så jeg forstår godt, at folk, der står i stampe økonomiske, kunne tænke sig skattelettelser. Men personligt synes jeg ikke, det er noget man skal prioritere lige nu, fastslår han.