Alt for få danskere har styr på, hvilke forsikringer de har i deres pensionsopsparing, samt hvor mange penge de har til rådighed, når de går på pension. Det forsøger 25 danske pensionsselskaber, ATP og Brancheorganisationen Forsikring & Pension nu at rette op på med en kampagne, der løber af stablen i næste uge og slutter søndag 30. oktober.
Den søndag går vi nemlig fra sommertid til vintertid og får et døgn på 25 timer. Pensionsselskaberne, der tilsammen har danskernes pensionsformue på trecifrede milliarder kroner stående, vil gerne have, at danskerne bruger den ekstra time på et pensionstjek.
- Er danskerne for eksempel klar over, hvilke forsikringer de har i deres pensionsordning? Er de dækket korrekt, hvis familien rammes af død eller sygdom, så man ikke længere kan arbejde? Og får de det at leve af i alderdommen, som de forventer. Det er er en god ting at få styr på de ting, siger Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i Forsikring & Pension.
Pensionsselskaberne har kaldt alle mand på job mellem klokken 11 - 14 på den lange søndag, som er omdøbt til Pensionsdagen. Og hvis kunderne ikke ringer, opfordres de til at klikke ind på pensionsinfo.dk og få et overblik over pension og forsikringer.
Tjek også lønsedlen
Formand for FOA og næstformand i pensionsselskabet PenSam, Dennis Kristensen, kalder Pensionsdagen en rigtig god ide.
- Selvfølgelig skal man gøre sig umage med at følge med i sin opsparing, og det er en god ide at bruge Pensionsdagen til at komme i gang, siger han.
Men sosuernes og pædagogmedhjælpernes formand pointerer samtidig, at et årligt pensionstjek ikke kan stå alene.
- Det er også vigtigt at tjekke ens lønseddel og sikre sig, at man får den pension, som man har ret til. Vi oplever mange fejl i forhold til pensionsindbetalinger på vores medlemmers lønsedler, og det skal der styr på. Kilden til ens gode alderdom starter jo med, at man får indbetalt den rigtige pension hver måned over lønnen, fastslår Dennis Kristensen.
Pengemaskine
Forsker i danskernes pensionsmønstre og tilbagetrækningsalder på Aalborg Universitet, professor Per H. Jensen, kalder også Pensionsdagen for en god ide.
Men han mener ikke, at de lønmodtagere, der vælger at gå en søndagstur i skoven fremfor at tænde computeren behøver at have dårlig samvittighed.
- Vi skal lige huske, at pensionsselskaberne gerne vil have, at folk sparer mere op til pension, for så tjener de flere penge. Det er en interesseorganisation, der står bag pensionsdagen.dk, fastslår han.
Forsikring & Pension understreger, at en time kan gøre en forskel for kunderne for at se, hvilke forsikringsdækninger der er indeholdt i pensionsopsparingerne. Mange er nemlig uden at vide det dækket ved kritisk sygdom og tab af erhvervsevne, mens andre er dækket ved død.
Der er mange tal i din pensionsordning, og det kan være svært at få et overblik.
Find dit NemID frem, og log på www.PensionsInfo.dk. Sådan her får du taget hul på det:
Find ud af, hvad du har at leve for om året, når du går på pension – og sammenlign det med, hvad du har at leve for om året i dag.
Find ud af, hvad du har at leve for, hvis du bliver for syg til at arbejde – og overvej, om det kan løbe rundt sammenlignet med din nuværende indkomst.
3. Tjek, hvem der får de penge, du har sparet sammen til pension og penge fra din livsforsikring, hvis du dør, inden du går på pension.
4. Tjek, om du har klatpensioner. Der er ofte fordele ved at placere dem på aktive pensionsopsparinger.
Er du i tvivl, om det du ser, så ring og få det forklaret af dit pensionsselskab, og juster eventuelt pensionsordningen