Tirsdag præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin længe ventede plan for Danmarks økonomi frem til 2025. En plan, som blandt andet byder på lettelser af skatten i både top og bund.
Men spørger man danskerne, vil de fleste faktisk helst undvære skattelettelser.
Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for Avisen.dk umiddelbart inden fremlæggelsen af 2025-planen. Et klart flertal på 51,5 procent svarer nemlig "nej", når man spørger, om danskerne skal betale mindre i indkomstskat. 34,2 procent svarer "ja".
Det tyder på, at danskerne ikke vil gamble med velfærdsstaten, mener professor Bent Greve, der forsker i skat og velfærd på Roskilde Universitet.
- Det er et klart udtryk for, at mange danskere godt ved, at sænker man skatten, er der færre penge til velfærd. De vil ikke risikere dårligere service på hospitaler, hos de ældre eller på uddannelserne. De ved godt, at velfærd koster, mener Bent Greve.
Artiklen fortsætter efter grafikken
Nej til lettelser - eller hvad?
Mens over halvdelen af danskerne generelt takker nej til skattelettelser, er der endnu mindre opbakning til lettelser i topskatten. Det ønsker kun 23,4 procent, mens 67 procent takker klart nej.
Piben får imidlertid en helt anden lyd, hvis man spørger danskerne, om de vil have skattelettelser i bunden. For selvom et klart flertal takker nej til skattelettelser generelt, svarer 55,9 procent alligevel, at bundskatten skal lettes. Det takker blot 31,6 procent nej til.
- Et langt stykke hen ad vejen tænker folk mest på, om de selv får glæde af det. Men mange overser, hvor enormt dyrt det er at sænke skatten i bunden. Du kan sænke skatten med milliarder, men måned for måned vil den enkelte ofte kun opleve at få småpenge ud af det, lyder det fra Bent Greve fra Roskilde Universitet.
Artiklen fortsætter efter grafikken
SF: Danskerne sætter pris på velfærden
I SF hæfter man sig først og fremmest ved, at danskerne overordnet er negative over for skattelettelser, fastslår skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.
- Folk mærker stadig efterveerne fra finanskrisen, som slog bunden ud hos mange. Det gør, at rigtig mange sætter pris på den tryghed, der er i vores samfundsmodel, forklarer hun og fortsætter:
- Folk oplever, at den daglige velfærd er under pres. Samtidig er vi udfordret af, at der kommer flere og flere ældre, som skal have omsorg, pleje og behandling. Jeg kan kun tolke tallene som en solid opbakning til velfærdssamfundet, siger Lisbeth Bech Poulsen til Avisen.dk.
Venstre: Der skal gang i væksten
I Venstre er man ikke bekymrede over, at danskerne overordnet set takker nej til skattelettelser. Det skyldes nemlig blot, at de ikke har forstået, hvordan det rent faktisk hænger sammen, forklarer skatteordfører Louise Schack Elholm.
- Det er fordi, det ikke er blevet forklaret ordentligt, at vi risikerer at give vores børn et samfund, der er fattigere end det, vi selv har haft. Vi vil få sværere ved at få råd til velfærd i fremtiden, hvis ikke vi får skabt vækst i Danmark. Skattelettelser er midler til at sikre, at vi får vækst i Danmark, og det sikrer mere og bedre velfærd.
Hun forstår godt, at danskerne alligevel takker ja, når de bliver spurgt til skattelettelser i bunden.
- Jeg ser det som om, at danskerne er enige i, at det skal kunne betale sig at arbejde. For det kan det ikke i tilstrækkelig grad for mange. Det er derfor, vi har lagt vægt på skattelettelser i bunden, siger hun til Avisen.dk.