I Danmark skal vi arbejde i mange år, før vi kan gå på folkepension. Faktisk så mange år at vi sætter rekord i EU.
I år 2040 skal vi mindst være 70 år, før vi kan få folkepension. I langt de fleste andre EU-lande vil pensionsalderen til den tid ligge mellem 65 og 67 år.
Det fremgår af en analyse, som LO-fagbevægelsen har lavet på baggrund af tal fra EU-Kommissionen.
Analysen er højaktuel, for regeringen har i sin 2025-plan, der blev fremlagt tirsdag, foreslået at hæve folkepensionsalderen hurtigere end hidtil planlagt.
- Politikerne herhjemme har været meget optaget af at fremskrive udviklingen i befolkningen, og derfor ligger Danmark nu så højt med pensionsalder, forklarer LO-formand Lizette Risgaard og fortsætter:
- Desto mere støder det mig, at regeringen nu vil hæve pensionsalderen, uden at der er grund til det. Forslaget om højere pensionsalder handler udelukkende om at skaffe penge til skattelettelser.
Levetiden er ikke skyhøj
Når danskerne går senest på pension, har det ikke noget at gøre med, at vi lever meget længere end andre i EU. Faktisk ligger vi på en 17. plads målt på gennemsnitlig levealder blandt de 28 EU-lande.
Læs LO's analyse om pensionsaldre i EU
En 65-årig dansk mand kan i 2040 således regne med at kunne leve, til han bliver 86 år. Det fremgår af analysen fra LO.
Kan ikke være det bekendt
Regeringen har en plan om, at fra og med 2025 skal folkepensionsalderen være 67,5 år. Hidtil har den været planlagt til 67 år i 2025. Det betyder et halvt år senere pension for dem, der er født efter 1. januar 1958.
Det er en dårlig idé at hæve folkepensionsalderen yderligere. Det mener Lizette Risgaard fra LO og siger:
- Mange af vores medlemmer i LO har allerede, som det er nu, svært ved at klare sig på arbejdet frem til folkepensionsalderen. Og mange af dem får ikke et særligt langt otium. Det kan vi ikke være bekendt!
'Skånsomme forandringer'
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder stigningen i pensionsalder for "nødvendige, skånsomme forandringer".
- Forudsætningerne for pensionsalderen er skredet. Det er så heldigt, at vi lever længere end forudset tilbage i 2006. Derfor er det på sin plads at hæve folkepensionsalderen, sagde Lars Løkke Rasmussen, da han på et pressemøde tirsdag præsenterede planen.
Han hæfter sig ved, at en stigning i pensionsalderen vil have en "stor positiv effekt på samfunds-økonomien". Ifølge regeringens egne beregninger vil den højere pensionsalder giver plads til at bruge ikke mindre end 3,75 milliarder kroner på andre ting.
Joachim B: Glædelig nyhed
Vi skal ikke lade os styre af, hvad pensionsalderen er i andre EU-lande. Sådan lyder det fra Joachim B. Olsen, som er midlertidig arbejdsmarkedsordfører hos Liberal Alliance.
- Pensionsalderen i Danmark skal ikke bestemmes af, hvor høj eller lav den er i andre lande. Det er at blande ting sammen, som ikke har noget med hinanden at gøre, siger Joachim B. Olsen.
Han bakker op om regeringens plan.
- Vi kan med en højere pensionsalder få frigivet en masse ressourcer, som kan gøre bedre og stor gavn for alle danskere unge som gamle. Derudover er det jo glædeligt, at den forventede levealder stiger hurtigere end forudset og berettiger en højere pensionsalder, siger Joachim B. Olsen.
Ældre Sagen: Unødvendigt
Danmarks høje pensionsalder sammenlignet med andre lande gør indtryk hos Bjarne Hastrup, som er direktør for Ældre Sagen.
- Danmarks høje placering siger mig, at pensionsalderen ikke lige er der, hvor man skal skaffe penge til andre ting, siger Bjarne Hastrup.
Ifølge ham er der ikke noget samfunds-økonomisk behov for at hæve pensionsalderen.
- Med de nuværende aftaler for pensionsalder efterlades der ikke nogen regninger i børneværelset. Der er ikke noget samfunds-økonomisk behov for at sætte pensionsalderen yderligere op, siger Bjarne Hastrup.