Populær skuespiller: Jeg var på lykkepiller
Lærke Winther er 39 år og kendt for både sin humoristiske som dramatiske og mere alvorlige roller. SCANPIX arkiv
Hun er aktuel på både tv og film, og hendes rolle-repertoire er stort. Her fortæller hun ærligt til SØNDAG om at opleve en pludselig angst og at handle på den.

En helt almindelig dag kommer Lærke Winther hjem, går rundt i sin lejlighed, og pludselig, bang, så rammer angstanfaldet. Og hun er som lammet af angst.

– Jeg er rædselsslagen. Jeg har aldrig nogensinde været så bange i mit liv. Tankerne stikker af ligesom i en spiral, uden at jeg kan nå at stoppe dem. Jeg hyperventilerer. Min hud føles, som om den står i flammer. Og jeg er som fanget i det. Fanget i den angst. Og det, man i virkeligheden er bange for, er at dø af det her, forklarer Lærke Winther til SØNDAG.

Hun forklarer, at hun var meget rystet over hændelsen.

– Jeg var meget chokeret over den kraft, der er indeni ens psyke. Jeg anede ikke, at der lå så stærke kræfter nedenunder, påpeger hun.

Henriette Zobel skammer sig ikke over at være ramt af depression. Læs hvordan hun kæmper sig tilbage her

Noget om lykkepiller

Lærke Winther forklarer til SØNDAG, at hun ikke er ked af at fortælle om, at hun har haft angst, og at hun også har været på lykkepiller.

Hun mener faktisk, det er meget vigtigt, vi taler åbent om disse ting, da så mange mennesker er berørt af det. Da hver femte dansker oplever angst, er der en god pointe i at tale med hinanden om det, påpeger hun.

–  Jeg var lykkelig, da jeg stødte på den fantastiske bog ’Angsten i kunsten’, hvor en række kreative mennesker fortæller om deres oplevelser med angst. Det var sådan en lettelse at læse om, at der også var andre, der f.eks. havde tænkt på at sætte strips på alle vinduer, fordi de var bange for, at de skulle komme til at springe ud. Det genkendte jeg fra mig selv, siger hun til SØNDAG og fortsætter:

– I mine angstanfald og tvangstanker fik jeg højdeskræk inde i min lejlighed og var netop nervøs for, at jeg ville komme til at hoppe ud ad vinduet. Det var den mistede kontrol over mig selv, jeg var mest bange for.

Stadig tabu

Lærke Winther mener, det er ærgerligt, at psykiske sygdomme stadig er et tabu i vores samfund.

– Hvorfor er det stadig acceptabelt at få gips på et brækket ben, men hvis du forstuver eller knækker noget i sindet, kan du ikke få »gips« på, uden at det opfattes, som om du er svag eller forkælet?  Men jeg tror bare slet ikke på den med, at folk bruger lykkepiller, fordi de ikke er vant til at have ondt i livet eller insisterer på at være glade hele tiden, siger hun.

Lærke Winther tog selv lykkepiller i et lille års tid.

– Og jeg har ikke haft brug for dem siden. Men jeg ved, at jeg kan risikere at få angstanfald igen. Det har jeg accepteret som en del af at være mig. Og det kan jeg godt leve med. For jeg har lært, hvordan jeg griber de tanker an, hvis de skulle komme igen. Og jeg ved nu, at jeg kan overleve det, forklarer hun.

Mette Fugl har bevæget sig på kanten af en depression. Læs interviewet her

Redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

via Listen To News