Showdommeren uden skrupler
Awad Hamad al-Bander var dommer for Iraks højeste ret under Saddam Hussein. Han dømte mindreårige til døden og førte sager i lyntempo.

Da Awad Hamad al-Bandar var dommer for Iraks højeste retssal, Den Revolutionære Domstol, havde han ikke de store skrupler.

Han var manden, som dømte de 148 mænd, som blev dræbt i den lille by Dujail, efter at Saddam Hussein i 1982 blev udsat for et attentat i byen. Det tog Awad Hamad al-Bandar to uger at dømme alle 148 til døden - og det bekymrede ham ikke, at flere af dem allerede var henrettet på forhånd.

Den tidligere topdommer blev blandt andet dømt til døden for at udstede dødsdomme til 25 teenagere fra Dujail. Teenagere, som faktisk ikke burde kunne henrettes efter irakisk lov.

I Dujail-retssagen endte showdommeren på den anden side af anklagebænken. Han benægtede at have beordret henrettelsen af teenagerne, men forsvarede den to uger lange retssag mod de 148 mænd.

Kritik af retssag

»De angreb republikkens præsident, og de tilstod,« sagde Awad Hamad al-Bandar om de hurtige domme og afviste at have gjort noget forkert:

»Jeg er dommer, og min dybe samvittighed ville ikke tillade mig at dømme nogen under 20 år til døden.«

Domstolen var dog uenig med Awad Hamad al-Bandar og endte med at finde ham skyldig i anklagerne.

Ironisk nok var retssagen mod al-Bandar næsten ligeså fuld af fejl som showdommerens egne sager, mener organisationen Human Rights Watch. Organisationen har peget på en række graverende fejl i sagen mod ham og vist, at en række vigtige dokumenter aldrig blev brugt i hans forsvar.

Den 61-årige topdommer mistede endda sin forsvarer under retssagen. Forsvareren blev bortført fra sit kontor, skudt og efterladt bag en moské.