Sådan sparer du kassen på forsikringerne
Har du for eksempel sat 5.000 kroner af til en ny cykel, hvis den bliver stjålet, så kan du satse på en højere selvrisiko. Over år kan den besparelse løbe op i tusindevis af kroner. Foto: Colourbox
Prisen er hele tiden i bevægelse. Tager du et tjek på dine forsikringer og overvejer du din risikovillighed, kan du spare mange penge.

Hvad nu hvis der er indbrud i huset, fodboldkampen ender i en alvorlig knæskade eller cyklen bliver stjålet?

Der er mange ting at forsikre sig mod, men er man klar til at bruge lidt tid på at vurdere sine forsikringebehov, risikovillighed og prutte om prisen, så kan der spares tusindevis af kroner hvert år.

- Forsikringer er som at købe en ny bil. Man køber jo ikke bare den første bil, man kigger på, men undersøger flere forskellige, siger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen til Newspaq.

Der er store penge at spare, hvis man tager sig tid til at se nærmere på behovet for forsikringer. Riccardo Krogh Pescatori, der er konsulent i Forsikringsoplysningen, erkender, at der er store penge at spare.

- Forsikringer er som alle mulige andre varer, der behøves ikke at være en fast pris, så man kan sagtens ringe til forsikringsselskaberne og prutte om prisen. En god mulighed er, at man får tilbud fra flere selskaber og så ringer tilbage og prutter om prisen, forklarer han.

- Man skal ikke glemme, at pris og kvalitet hænger sammen, så det billigste er ikke altid det bedste. Forsikringer skal jo dække, når uheldet er ude. En rigtig god måde at få rabat er, hvis man har flere forsikringer, for eksempel bil-, indbo- og ulykkesforsikring, så kan man samle dem i et selskab og dermed opnå rabat, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Las Olsen opfordrer til benhårdt at vurdere forsikringebehovet. Hvis man for eksempel har en selvrisiko på nul kroner på cykelforsikringen, så er forsikringen dyr, men med en lille opsparing kan man over år spare tusindevis af kroner.

- Det er rigtig surt at få stjålet cyklen, så man ikke kan komme på arbejde. Men man kan overveje at lave en mindre opsparing på 5-10.000 kroner. Hvis cyklen bliver stjålet, så bruger man pengene til at købe en ny, men sparer til gengæld store beløb hvert år på forsikringen, lyder rådet.

Også forsikringen til den firhjulede kan der spares penge på, hvis man undersøger sagen.

- Vil man spare virkelig mange penge, så kan man overveje at nøjes med en lidt mindre bil. Jo billigere bil desto billigere forsikringspræmie, siger Las Olsen.

Han nævner også afbudsforsikringer i forbindelse med rejser. Det er i høj grad "føle-forsikringer", som man betaler for i frygt for ærgelsen ved ikke at kunne komme på ferie, hvis man er syg.

Der er dog en række ting man ikke skal gå på kompromis med, når man skal tegne forsikringer.

- Det allervigtigste er, at man er forsikret rigtig godt, hvis katastrofen indtræffer. Det kan være, hvis man mister arbejdsevne, huset brænder ned eller der er indbrud i hjemmet, mener Las Olsen.

Riccardo Krogh Pescatori opfordrer rabat-jagere at sammenligne priser på nettet. Det kan man blandt andet på hjemmesiden www.forsikringsguiden.dk.

faktaboks

De bedste sparetips til forsikringer:

- Samle flere forsikringer hos et selskab og få samlerabat.

- Overveje størrelsen på selvrisikoen og have en lille opsparing i banken.

- Prut om prisen og spil flere selskaber ud mod hinanden i priskrig.

- Tjek ofte op på dine forsikringer og de nyeste priser på markedet.

- Overvej om din forsikring har et for højt dækningsbeløb - hvad koster det at erstatte dine ting.

- Spar aldrig på de vigtigste forsikringer, der dækker for eksempel arbejdsevne. Du kan miste millioner, hvis du ikke er ordentligt forsikret.

Kilder: Las Olsen, Riccardo Krogh Pescatori og forsikringsoplysningen.dk.