En hurtig snack er god at have med på farten til de småsultne små, og selv om der findes købealternativer, er det nemt at lave selv.
Det kræver ikke ekstra arbejde, og man ved, hvad der er i.
Ved at bruge rester fra aftensmaden, som kan gemmes i bøtter, sparer man også tid som travl småbørnsfamilie, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.
- Man kan servere kogte grøntsagsstænger, kogte stykker blomkål og broccoli eller en kartoffelbåd fra ovnen, hvis man selv har lavet den.
Det giver barnet noget at sutte og gumle på, samtidig med at det får stimuleret mundmotorikken og oplever forskellige konsistenser at smage, forklarer Helen Lyng Hansen.
- Det kan også være en halv fuldkorns- eller havregrynsbolle med smør eller smøreost, bløde frugtbåde, ost i stænger, frugtmos, bær eller ristede rugbrødsbjælker - så vænner vi også børnene til rugbrødssmagen, og vi vil rigtig gerne lære dem at spise rugbrød, siger hun.
Har man travlt eller eksempelvis skal ud at flyve, kan man sagtens købe små babyegnede snacks, bare det ikke erstatter grundkosten, understreger cand.scient. Trine Grønlund, der er akademisk medarbejder ved Fødevarestyrelsen.
- Man kan lave jordbærmos, som i virkeligheden minder meget om de smoothies, man kan købe. Det vigtigste er bare, at man husker at få det most ordentligt ud, så barnet ikke får det galt i halsen, pointerer hun og tilføjer:
- Det er vigtigt, uanset om man køber eller laver det selv, at man serverer det som en snack, så man ikke baserer hele kosten på, at det skal smage sødt. Vi advokerer rigtig kraftigt for, at man ikke vænner sine børn til den søde smag hele tiden, siger Trine Grønlund.
Der er ikke noget i vejen med produkterne, men man skal ikke kun give børnene det som det eneste, de indtager.
- Man skal huske på, at små børn har små maver, så hvis man hver gang, man er ude at trille med barnevognen, stikker dem noget i hånden, så fylder det op i en lille mave, siger Helen Lyng Hansen og fortsætter:
- Så har de måske ikke særlig meget appetit til at spise, når de egentligt sidder ved bordet, og så bliver forældrene frustrerede, hvis børnene har noget i maven, som ikke er helt lødig kost. I særlige situationer er det praktisk og fint. Det skal bare ikke stå i stedet for.
Fakta: Mad til babyer
- Følg Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens anbefalinger om mad til småbørn. Den kan købes på mange apoteker og downloades gratis fra nettet.
- Krydr ikke maden med salt.
- Vær meget opmærksom på, hvor god barnet motorisk er i stand til at indtage mad.
- Servér frisk frugt og grønt og ikke tørrede alternativer.
- Variér kosten med forskellige grødtyper og frugtmos.
- Frys mosen ned i små portioner, og top grøden med det.
- Vent med at servere æbler, medmindre de er revet, hele vindruer med skind udenom og kerner indeni samt hele nødder og gulerødder, til barnet er motorisk god nok til at tygge det igennem, så det ikke får det galt i halsen.
- Melon uden kerner, banan, avocado og et stykke letkogt pære er også gode snacks til babyer.
- Vær opmærksom på produkter med druesaft i. Det minder om sukker.
Kilder: Helen Lyng Hansen, Trine Grønlund.
/ritzau/FOKUS