Psykisk skrøbelige skal have hjælp til deres misbrug
Mange med psykiske lidelser som depression og angst får livet til at hænge sammen med alkohol, medicin eller stoffer. Foto: Free/Free
Mange tusinde kæmper med en blanding af psykiske problemer og misbrug, som kræver samtidig behandling.

Mange danskere behandler sig selv for psykiske problemer som angst og depression med for meget alkohol, piller eller hash.

Problemet ødelægger både deres eget liv og familiens liv. Det sker på trods af, at mange kunne hjælpes og endda helbredes med en indsats i rette tid.

Ifølge en ny dansk undersøgelse er næsten hver tredje med psykisk sygdom registreret med en eller anden form for misbrug. Langt de fleste med alkoholmisbrug.

- Vi har fået skabt et system, som ikke befordrer deres helbredelse. Det har gjort det svært at give folk det rette tilbud. For disse patienter har ofte komplekse lidelser, der forværrer hinanden, hvis man ikke tager fat om de samlede problemer, siger formanden for Psykiatrifonden, Anne Lindhardt.

Efter strukturreformen i 2007 skete der en opsplitning i behandlingen af misbrug, som kommunerne tager sig af, og psykiske lidelser, der sorterer under regionerne.

Ifølge fagfolk er mange faldet ned mellem de to stole, da man ikke kan behandle folks psykiske problemer uden samtidigt at tage hånd om deres misbrug.

Ifølge Sundhedsstyrelsens skøn har omkring halvdelen af 140.000 alkoholafhængige en psykisk lidelse som angst og depression eller ADHD oveni.

Derfor har Sundhedsstyrelsen netop barslet med et længe ventet sæt retningslinjer på området. Det skal peppe behandlingen af de mange danskere med dobbeltproblemer op og skabe bedre koordination mellem kommuner og regioner.

- Vi håber at bidrage til et mere ensartet tilbud på landsplan til mennesker med dobbelt diagnos, så behandlingen i så høj grad som muligt foregår koordineret og tilrettelægges i samarbejde med patienterne, siger Marlene Øhrberg Krag, konstitueret sektionschef i Sundhedsstyrelsen.

Behandlingshjemmet Ringgården i Middelfart har i 15 år været førende i behandlingen af psykiske lidelser blandet med misbrug. Psykolog og fagchef Per Nielsen mener, at det trods alt nu endelig går fremad.

- Det er utroligt tiltrængt, at Sundhedsstyrelsen nu retter søgelyset mod den store gruppe af patienter, der hidtil er faldet ned mellem to stole, siger han.

/ritzau/