Administration 

Politiker: Vi udsætter tusinder af syge for et umenneskeligt pres

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

”JEG TÆNKER meget på, at jeg får et kort liv, og at jeg ikke håber at døden bliver med stor smerte. Og jeg er vred. Vred over det, de på jobcenteret har udsat mig for, og jeg håber, at vores historier bliver lyttet til.” 

Sådan siger Merete Andersen i bogen, De Reformramte, der udkommer i dag et samarbejde mellem Jobcentrets Ofre, Næstehjælperne, Forlaget Udenfor og Alternativet.

Hendes stemme siger alt det, som bogen er skrevet for. Og hun siger noget på vegne af alle dem, den er skrevet af. Hun siger nemlig, at vi i Danmark udsætter tusinder af syge og udsatte danskere for et umenneskeligt pres, som de skal håndtere oven i deres sygdom og krise. Uanset, hvor syge de er, og uanset hvor elendigt de har det, så fortsætter helvedet med tvang, kontrol, mistro og umyndiggørelse i beskæftigelsessystemet.

DU TÆNKER måske, hvem ”vi” er, når jeg bruger den betegnelse. Og måske kan du ikke genkende dig selv som en del af dette vi. Men det er du. Det er vi alle sammen.

Vi er alle dem, der fortrænger historierne om de syge og udsattes kamp på bunden af samfundet.

Vi er også dem, som borgerlige politikere og medier har bildt ind, at de reformramtes armod og elendighed er deres egen skyld.

Vi er alle, der stemmer på de politikere, der står bag fattigdomsreformerne og ikke mindst førtidspensions- og fleksjobreformen.

Vi er alle borgere, der bor og lever i dette samfund, hvor der efterhånden er så store huller i det sociale sikkerhedsnet, at vi knapt kan kalde Danmark for et velfærdssamfund.

DE REFORMRAMTE handler om konsekvenserne af det svigt. Vores svigt. Det er 24 beretninger fra danskeres møde med beskæftigelsessystemet.

Den er en fortælling om en periode i vores historie, hvor kassetænkning og hovedløs kommunal administration satte systemet og økonomien over de mennesker, som velfærdssystemet har sat sig for at passe på.

Det er en fortælling om tusindvis af danskeres daglige kamp mod formynderi og rigide systemer. Bogens fortællere kæmper hver dag for at komme på benene. For at være nogen. For at være noget, især for deres børn. For at deltage i lidt frivilligt arbejde. For måske at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

DER ER især én ting, der knytter alle disse hårdt prøvede mennesker sammen i et skæbnefællesskab. Og der er fortvivlelsen og afmagten i mødet med beskæftigelsessystemet.

Det er at blive at blive til et nummer i en kø og få frataget sine sociale frihedsrettigheder af det velfærdssystem, som de regnede med ville hjælpe dem, hvis det en dag gik galt.

Det er ventetiden, umyndiggørelsen, meningsløsheden, ineffektiviteten og kynismen i det velfærdssystem, som møder ganske almindelige mennesker, der er blevet syge eller skadede på arbejdsmarkedet.

Det er mødet med reformer som kontanthjælpsloftet, 225 timers/reglen, integrationsydelsen og førtidspensions- og fleksjobreformen, der danner udgangspunkt for borgernes beretninger.

Det er reformer, der suger penge op fra bunden af samfundet i et tid, hvor vi alle sammen bliver rigere. Det er reformer, der viser, at politiske kræfter finder det nødvendigt at begrænse velfærden for syge, fattige og udsatte danskere, mens vi har god økonomi og lav ledighed i Danmark.

Det er reformer, der skaber social forarmelse og håbløshed i over 30.000 danske familier, som, på grund af kontanthjælpsloftet, er endt under den fattigdomsgrænse, som regeringen lader som ikke eksisterer.

Og det er reformer, der skaber omvendt mønsterbrydning og accelererende socialt armod, fordi de sender børn ud i en negativ spiral af skyld over deres forældres elendighed og skam over deres egen fattigdom.

SAMTIDIG UNDERGRAVER fattigdomsreformerne den personlige frihed, som vi danskere til alle tider har kæmpet for, og som vi har vundet som universel rettighed.

Når os, der er ved muffen, kan sætte vores medmennesker under tvang, kontrol og administration, fordi de er blevet syge eller har mistet deres job, så er frihedsbegrebet ikke længere universelt og grundlovssikret. Så er det en hersker-undersåt frihed, hvor vi, der har arbejde og er raske, kan bestemme over dem, der er ledige og syge.

Derfor er den sociale modstandsbevægelse i Danmark også en frihedsbevægelse. Derfor er kampen for social retfærdighed også en frihedskamp.

Den sociale modstandsbevægelse tæller Jobcentrets Ofre, Næstehjælperne, Bekæmp Fattigdom Nu og mange flere, som både samles på de sociale medier, men som også mødes til demonstrationer eller for at hjælpe hinanden, både med råd, støtte og selskab og med fornødenheder til at få hverdagen til at fungere.

Den sociale modstandsbevægelse tæller tusinder af mennesker, der har skabt sig en stemme i kampen for sociale frihedsrettigheder og værdige liv og den har fået opbakning fra landets fem største kommuner og fra 62 organisationer, som repræsenterer halvanden million lønarbejdere.

Både den sociale modstandsbevægelse, kommunerne og de mange organisationer har sammen med Alternativet og Enhedslisten forsøgt at påvirke forligskredsen bag førtidspensions- og fleksjobreformen til at forbedre og justere reformerne sådan, at de mange syge og udsatte mennesker kan komme ud af klemmen.

VI HAR sendt utallige forslag til justering af reformen til S, SF, RV, K, V og LA, som er ansvarlige for den aftale i 2012, der ødelagde dele af fleksjobsystemet og gjorde det næsten umuligt at få en førtidspension, til gengæld for at man så sparede 1,9 milliarder kroner om året.

Så selvom kampen for at forbedre og justere førtidspensions- og fleksjobreformen har løbet som en rød tråd i Danmark gennem de seneste fem år. 

Og selvom medierne er kommet med utallige historier om lidende mennesker i sengepraktik, for eksempel 2 x 15 minutter om ugen eller sågar beretninger om mange mennesker, som er døde i resurseforløb, så har forligskredsen bag førtidspensions- og fleksjobreformen ikke lavet nævneværdige justeringer i reformen.

Derfor sender vi denne bog direkte til forligskredsen. Vi ved, at forligskredsen bag førtidspensions- og fleksjobreformen har modtaget en stor evaluering af reformen og nu igen sidder og evaluerer den med henblik på at lave forbedringer og justeringer.

VI FORVENTER, at forligskredsen præsenterer forbedringerne af førtidspensions- og fleksjobreformen før et kommende valg, så vi alle sammen har mulighed for at bedømme resultaterne, før vi skal til stemmeurnerne.

Og hvis forligskredsen forpasser muligheden for at vise forbedringer af reformen før et valg, vil det blive tolket som en hån mod de tusinder af danskere, der tæller deres dage i sygdom, armod og elendighed.

Det vil ikke blive glemt. Særligt ikke når man har læst denne bog fyldt med de reformrates egne beretninger. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Inger Støjberg og Alex Vanopslagh
Nyheder

Partier i fælles front sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland

Retten i Holbæk set ude fra
Krimi

Ung mand tiltalt for

drab på massageklinik

portræt kvinde
Sport

Førtidspension: Reform

fik kun få unge i job

Mand og kvinde
Kendte

Friede med Rolex-ur

Nyheder

Israel stopper

amerikansk nyhedsbureau

ulykke lastbiler
Krimi

Ung mand dræbt i

sammenstød med lastbil

portræt mand
Nyheder

Tysk prins afviser

hovedrolle i kupplaner

portræt kvinde
Nyheder

Kosovoske betjente

til danske fængsler

kanon
Nyheder

Øver med atomvåben

portræt mand
Krimi

Kræver 600.000 

til bortført pige

motorvej fra luften
Krimi

Motorvej lukket:

Mand ville hoppe fra bro

retslokale
Krimi

Mænd ville begå terror

et frimærke
Kongelige

Kong Frederik kommer

på nyt frimærke

Nyheder

Passager død efter voldsom turbulens

en bil og en mand på et podie
Biler

Fisker lukker

dansk afdeling

to kvinder
Kendte

Kæresten ramt
af konkurs

en lægehelikopter i luften
Krimi

17-årig hårdt kvæstet

på køreteknisk anlæg

en mand ser olm ud
Sport

Caroline Wozniackis
far i vildt interview

en burger
Nyheder

Tidligere selskab bag dansk burger-kæde går konkurs

1000-kronesedler
Nyheder

Ny grænse for
1000-kroneseddel

en hund
Nyheder

Kvinde dør efter
angreb fra forbudt hund

Restaurant set ude fra
Nyheder

Kæmpe restaurant-kæde går konkurs

Målstreg ved løb
Nyheder

Faldt om med
hjertestop til Royal Run

jordskredssted set fra luften
Nyheder

Nordic Waste-stiftere i søgelyset: Millionudbytter undersøges

piller
Krimi

Lille barn fik opioid
- forældre kræves
idømt fængsel

frugt
Nyheder

Billigere frugt og grønt? Minister vil kigge på muligheden

en abe
Dyreliv

Aber dør som fluer
under ekstrem hedebølge

Kong Frederik løber
Kongelige

Kongen er i mål efter en lang løbsdag

Nyheder

Kronvidne i tys-tys-sag erkender tyveri fra Trump

Dronning Mary
Kongelige

Mary færdiggjorde maleri inden løb

to killinger
Dyreliv

12 killinger efterladt i skov

Portræt Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Mand på forbryderbillede
Krimi

Begravede konen levende

personer ved indgang til hospital
Nyheder

Premierminister blev skudt:

Sådan går det nu

Troels Lund Poulsen
Nyheder

Nyt lavpunkt:

Vælgerflugt

Alle fire fra familien
Film og TV

Diamantfamilien

færdige med TV

Kronprins Christian taler med pressen efter løbet.
Kongelige

Kronprins Christian

hurtigere end far

Kammerherre nøglen på bagsiden af en rød jakke.
Krimi

Kammerherre idømt

bøde på 10.000 kroner

Et Ryanair fly på jorden
Nyheder

Ryanair vil presse

prisen i bund

En ukrudtsbrænder brænder en mælkebøtte
Nyheder

Her er synderen:

Skader for millioner

Jackie Navarro smiler på den røde løber
Kendte

Forsidefrue efter brud:

Jeg elsker ham stadig

Folk der løber Royal Run
Nyheder

Royal Run-arrangør:

Pas på jer selv

Redningsarbejdere på havnen.
Krimi

Bil kørte i havnen:

33-årig mand død

Ved ulykken
Nyheder

Irans præsident og

udenrigsminister er

døde efter helikopterstyrt

Mand og kvinde
Kendte

Bendtners kæreste: 

Deler frække billeder

portræt mand
Kendte

Forræder-Heino: Måske

slut med at være skeløjet

portræt mand
Nyheder

Diddy frastødt

af egen opførsel