Administration 

Politiker: Vi udsætter tusinder af syge for et umenneskeligt pres

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

”JEG TÆNKER meget på, at jeg får et kort liv, og at jeg ikke håber at døden bliver med stor smerte. Og jeg er vred. Vred over det, de på jobcenteret har udsat mig for, og jeg håber, at vores historier bliver lyttet til.” 

Sådan siger Merete Andersen i bogen, De Reformramte, der udkommer i dag et samarbejde mellem Jobcentrets Ofre, Næstehjælperne, Forlaget Udenfor og Alternativet.

Hendes stemme siger alt det, som bogen er skrevet for. Og hun siger noget på vegne af alle dem, den er skrevet af. Hun siger nemlig, at vi i Danmark udsætter tusinder af syge og udsatte danskere for et umenneskeligt pres, som de skal håndtere oven i deres sygdom og krise. Uanset, hvor syge de er, og uanset hvor elendigt de har det, så fortsætter helvedet med tvang, kontrol, mistro og umyndiggørelse i beskæftigelsessystemet.

DU TÆNKER måske, hvem ”vi” er, når jeg bruger den betegnelse. Og måske kan du ikke genkende dig selv som en del af dette vi. Men det er du. Det er vi alle sammen.

Vi er alle dem, der fortrænger historierne om de syge og udsattes kamp på bunden af samfundet.

Vi er også dem, som borgerlige politikere og medier har bildt ind, at de reformramtes armod og elendighed er deres egen skyld.

Vi er alle, der stemmer på de politikere, der står bag fattigdomsreformerne og ikke mindst førtidspensions- og fleksjobreformen.

Vi er alle borgere, der bor og lever i dette samfund, hvor der efterhånden er så store huller i det sociale sikkerhedsnet, at vi knapt kan kalde Danmark for et velfærdssamfund.

DE REFORMRAMTE handler om konsekvenserne af det svigt. Vores svigt. Det er 24 beretninger fra danskeres møde med beskæftigelsessystemet.

Den er en fortælling om en periode i vores historie, hvor kassetænkning og hovedløs kommunal administration satte systemet og økonomien over de mennesker, som velfærdssystemet har sat sig for at passe på.

Det er en fortælling om tusindvis af danskeres daglige kamp mod formynderi og rigide systemer. Bogens fortællere kæmper hver dag for at komme på benene. For at være nogen. For at være noget, især for deres børn. For at deltage i lidt frivilligt arbejde. For måske at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

DER ER især én ting, der knytter alle disse hårdt prøvede mennesker sammen i et skæbnefællesskab. Og der er fortvivlelsen og afmagten i mødet med beskæftigelsessystemet.

Det er at blive at blive til et nummer i en kø og få frataget sine sociale frihedsrettigheder af det velfærdssystem, som de regnede med ville hjælpe dem, hvis det en dag gik galt.

Det er ventetiden, umyndiggørelsen, meningsløsheden, ineffektiviteten og kynismen i det velfærdssystem, som møder ganske almindelige mennesker, der er blevet syge eller skadede på arbejdsmarkedet.

Det er mødet med reformer som kontanthjælpsloftet, 225 timers/reglen, integrationsydelsen og førtidspensions- og fleksjobreformen, der danner udgangspunkt for borgernes beretninger.

Det er reformer, der suger penge op fra bunden af samfundet i et tid, hvor vi alle sammen bliver rigere. Det er reformer, der viser, at politiske kræfter finder det nødvendigt at begrænse velfærden for syge, fattige og udsatte danskere, mens vi har god økonomi og lav ledighed i Danmark.

Det er reformer, der skaber social forarmelse og håbløshed i over 30.000 danske familier, som, på grund af kontanthjælpsloftet, er endt under den fattigdomsgrænse, som regeringen lader som ikke eksisterer.

Og det er reformer, der skaber omvendt mønsterbrydning og accelererende socialt armod, fordi de sender børn ud i en negativ spiral af skyld over deres forældres elendighed og skam over deres egen fattigdom.

SAMTIDIG UNDERGRAVER fattigdomsreformerne den personlige frihed, som vi danskere til alle tider har kæmpet for, og som vi har vundet som universel rettighed.

Når os, der er ved muffen, kan sætte vores medmennesker under tvang, kontrol og administration, fordi de er blevet syge eller har mistet deres job, så er frihedsbegrebet ikke længere universelt og grundlovssikret. Så er det en hersker-undersåt frihed, hvor vi, der har arbejde og er raske, kan bestemme over dem, der er ledige og syge.

Derfor er den sociale modstandsbevægelse i Danmark også en frihedsbevægelse. Derfor er kampen for social retfærdighed også en frihedskamp.

Den sociale modstandsbevægelse tæller Jobcentrets Ofre, Næstehjælperne, Bekæmp Fattigdom Nu og mange flere, som både samles på de sociale medier, men som også mødes til demonstrationer eller for at hjælpe hinanden, både med råd, støtte og selskab og med fornødenheder til at få hverdagen til at fungere.

Den sociale modstandsbevægelse tæller tusinder af mennesker, der har skabt sig en stemme i kampen for sociale frihedsrettigheder og værdige liv og den har fået opbakning fra landets fem største kommuner og fra 62 organisationer, som repræsenterer halvanden million lønarbejdere.

Både den sociale modstandsbevægelse, kommunerne og de mange organisationer har sammen med Alternativet og Enhedslisten forsøgt at påvirke forligskredsen bag førtidspensions- og fleksjobreformen til at forbedre og justere reformerne sådan, at de mange syge og udsatte mennesker kan komme ud af klemmen.

VI HAR sendt utallige forslag til justering af reformen til S, SF, RV, K, V og LA, som er ansvarlige for den aftale i 2012, der ødelagde dele af fleksjobsystemet og gjorde det næsten umuligt at få en førtidspension, til gengæld for at man så sparede 1,9 milliarder kroner om året.

Så selvom kampen for at forbedre og justere førtidspensions- og fleksjobreformen har løbet som en rød tråd i Danmark gennem de seneste fem år. 

Og selvom medierne er kommet med utallige historier om lidende mennesker i sengepraktik, for eksempel 2 x 15 minutter om ugen eller sågar beretninger om mange mennesker, som er døde i resurseforløb, så har forligskredsen bag førtidspensions- og fleksjobreformen ikke lavet nævneværdige justeringer i reformen.

Derfor sender vi denne bog direkte til forligskredsen. Vi ved, at forligskredsen bag førtidspensions- og fleksjobreformen har modtaget en stor evaluering af reformen og nu igen sidder og evaluerer den med henblik på at lave forbedringer og justeringer.

VI FORVENTER, at forligskredsen præsenterer forbedringerne af førtidspensions- og fleksjobreformen før et kommende valg, så vi alle sammen har mulighed for at bedømme resultaterne, før vi skal til stemmeurnerne.

Og hvis forligskredsen forpasser muligheden for at vise forbedringer af reformen før et valg, vil det blive tolket som en hån mod de tusinder af danskere, der tæller deres dage i sygdom, armod og elendighed.

Det vil ikke blive glemt. Særligt ikke når man har læst denne bog fyldt med de reformrates egne beretninger. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

kronprinsparrets fire børn leger udenfor
Kongelige

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

Spisestue med bord og stole
Advertorial

Annonce

3 tips til når du skal købe nye spisebordsstole

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner 

mus sidder på bagben
Sundhed

Spis ikke denne ost: 
Risiko for muselort

kvinde står foran bord til på pressemøde
Nyheder

Besvimede på pressemøde:

Jeg er i god bedring

udbrændt bil ligger på ladet af en lastbil
Krimi

Mistanke:

To mænd dræbt 
i selvkørende bil 

morten messerschmidt sidder i folketingssalen
Krimi

Morten Messerschmidt

tiltales for dokumentfalsk

SAS fly letter
Nyheder

Nu lempes rejsevejledninger

- ferierejser frarådes fortsat

cykel med barnestol kører forbi blomster på fortov
Krimi

21-årig kørte femårig

ihjel og stak af:

Jeg så dem ikke 

skuespillerne laura drasbæk og peter mygind poserer for kameraet
Film og TV

Mere Sommerdahl 
på vej 

Susan Astani og Christian Kjær hånd i hånd klædt i sort med alvorlige miner.
Kendte

Tvunget til at

sælge slot

lille nasa-helikopter i luften
Helt vildt

Historisk:

Helikopter fløj på Mars

Bodil Jørgensen i rollen som barejeren i "Minkavlerne".
Film og TV

Bodil Jørgensen om

mink-serie: Københavnerne

har ikke forstået den

En AstraZenca vaccine bliver trukket op i en kanyle.
Corona

Dagens afstemning:

Ville du frivilligt tage 

AstraZeneca-vaccinen?

En masse politibiler, betjente og teknikere udenfor et rækkehus på Amager.
Krimi

200 kilo sprængstof

afsløret på Amager

Simon Kvamm på scenen i X Factor han er i gråt jakkesæt.
Film og TV

Simon Kvamm med

i Toppen af Poppen:

Her er grunden

En spirende køkkenhave.
Nyheder

Kom ukrudtet i forkøbet

med dette simple trick

En mobiltelefon med appen "Min sundhed", hvor man kan finde sit corona-pas.
Nyheder

Smuthul: Sådan kan man

snyde med corona-passet

To kvinder sidder udenfor i forårssolen.
Nyheder

Nyd solen - på onsdag skifter vejret 

Stedet, hvor den lille pige mistede livet. Der er lagt blomster på fortovet.
Krimi

Anklage: Bilist på

kokain og lattergas

dræbte femårig pige

billede af kvindelige atletikudøvere
Nyheder

Ny lov: Atleter skal

have tjekket deres køn

billede af bandidos-medlemmer
Krimi

Direktører med rockerrelationer efterlod kæmpe milliongæld til staten

billede af Kira Eggers
Kendte

Kira Eggers:

- Jeg er så træt af at

høre om samfundssind

portræt af matilde kimer
Kendte

Besked til Matilde Kimer:

"Putin-kælling"

billede af Lecoq
Nyheder

Restaurant finter

regel

om bordbestilling

billede af Gulddreng
Film og TV

Popidol klar til

Toppen af poppen

billede af en politibil
Krimi

Bil beslaglagt: 22-årig knaldet for niende gang

folk på café
Corona

Dagens afstemning:
Er bordbestilling
et rimeligt krav?

person sidder ved computer med stetoskop liggende ved siden af
Krimi

Ældre lægepar afsløret

i stor svindelsag 

kvinde får foretaget en covid-19-test
Corona

Andel af nye coronatilfælde er det højeste i to uger

brandfolk i aktion ved brand på hede
Krimi

Kaffetørstige vandrere

startede hedebrand

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over lillebæltsbro

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche