OVERBLIK: Transkønnedes kamp mod lovgivningen

I årtier har transpersoner kæmpet for mere ligestilling. Se her, hvordan udviklingen har været gennem tiden.

Transpersoner oplever, at det køn, de er født med, ikke stemmer overens med det køn, de føler sig som. Det har intet med seksualitet at gøre.

Flere transkønnede vælger som følge af det at skifte køn, så det oplevede køn og det juridiske køn er det samme.

Det er vurderet af LGBT Danmark, som er foreningen for bøsser, lesbiske og transkønnede, at omkring en til to procent af befolkningen er transkønnede.

Få overblik over, hvordan udviklingen har været for transkønnede gennem tiden:

* 1931: Den danske landskabsmaler Einar Wegener skifter som en af de første i verden køn fra mand til kvinde. Hun tager navnet Lili Elbe.

* 29. juni 2008: Den første fødsel af en transkønnet mand finder sted, da amerikaneren Thomas Beatie føder datteren Susan Juliette. Han har siden født sønnerne Austin Alexander og Jensen James.

* Maj 2014: Den transkønnede schweiziske sangerinde Conchita Wurst vinder det europæiske melodigrandprix, Eurovision, hvilket skaber stor debat.

* 11. juni 2014: Folketinget fjerner det obligatoriske krav om, at transpersoner skal steriliseres ved juridisk kønsskifte. Dermed har transmænd mulighed for at blive gravide.

* 1. september 2014: Det bliver muligt at søge om at få et nyt cpr-nummer, så det er det samme som det oplevede køn.

* 2015: Den tidligere OL-atlet William Bruce Jenner, der de seneste år er blevet kendt fra tv-serien "Keeping Up with the Kardashians", skifter køn. Hun skifter samtidig navn til Caitlyn Jenner.

* Januar 2016: Det bliver muligt for børn ned til 12 år at komme i behandling med medicin, der udsætter puberteten. Fra man fylder 16 år, kan man begynde på hormoner fra det køn, man identificerer sig med.

* 1. januar 2017: Danmark fjerner som det første land i verden transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme. Homoseksualitet blev til sammenligning fjernet fra listen i 1981.

* April 2017: En mand i Storbritannien føder et barn.

* Marts 2018: En mand i Finland føder et barn.

* Juni 2018: En dansk mand er gravid. Han skal formentlig føde en gang i juni.

Kilder: nst.com.my, dailymail.co.uk, pinknews.co.uk, politiken.dk, faktalink.dk, lgbt.dk,

/ritzau/