VORES VALG Nye medlemmer strømmer til R og Ø
Margrethe Vestager lokker masser af nye medlemmer til De Radikale. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Enhedslisten og Radikale står til kanonvalg, og samtidig strømmer medlemmerne til.

De står til kæmpe fremgang ved valget, og deres formænd - eller forkvinder, om man vil - sprænger alle barometre for popularitet. Og mange vil være en del af det gode selskab.

I hvert fald strømmer medlemmerne til Radikale og Enhedslisten. Bedst går det for Enhedslisten, der, siden valget blev udskrevet, har høstet mere end 1.000 nye medlemmer og nu for første gang nogensinde har mere end 7.000 af slagsen.

Helt præcist havde Enhedslisten onsdag eftermiddag 7.295. Hertil kommer godt 500, der har søgt om medlemskab, men endnu ikke har betalt.
Hos De Radikale er fremgangen næsten lige så stor. Mere end 800 medlemmer er kommet til siden valget blev udskrevet, og partiet har nu over 8.600 i alt. Og det glæder næstformand Morten Østergaard.

"Jeg tror, det skyldes, at vi har ført en valgkamp, hvor vi har været ude med et andet budskab end så mange af de andre partier, nemlig budskabet om, at Danmarks udfordringer er af en sådan karakter, at vi er nødt til at få partierne til at arbejde bredt sammen," siger Morten Østergaard.

Han kan glæde sig over, at der ligesom hos Enhedslisten ligger en bunke indmeldelser hos De Radikale, som endnu ikke er endeligt registreret.

Flere andre partier på Christiansborg melder også om stigende medlemstal uden dog at komme tallene nærmere, og billedet er som regel det samme, når der er valg. Og det er meget naturligt, siger valgforsker på Syddansk Universitet, Christian Elmelund-Præstekær.

"I dagligdagen taler man jo om alt muligt fra fodboldresultater til vejret og alt muligt andet, men i en valgkamp er der rigtig meget fokus på politik og partierne og partiernes uenigheder, og derfor er det en god anledning for folk, der har gået og tænkt, at det kunne da være, at jeg skulle melde mig ind og støtte op om det, jeg nu stemmer på," siger Christian Elmelund-Præstkær.

Han er heller ikke så forundret over, at netop de to små partier fra den røde blok går frem.

"Det er jo to partier, der klarer sig godt i valgkampen, og det, kan man ikke afvise, har en afsmittende effekt, at man godt vil være med på et vindende hold," siger Christian Elmelund-Præstekær.

Han regner dog med, at medlemstallet samlet vil falde lidt inden næste valg.

faktaboks

Det sagde de om deres medlemstal:

SF: Vi er gået frem, men ved ikke med hvor mange.
S: Svarede ikke.
LA: Vi har travlt med at føre valgkamp.
K: Vi ved ikke, hvor mange, men der er kommet flere til, og det er meget normalt under et valg.
Venstre: Cirka 500 nye medlemmer siden valget.
Dansk Folkeparti: Vi opgør kun medlemstal en gang om året.