Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder missilangrebet på Mærsk-skibet "Maersk Hangzhou" i Det Røde Hav lørdag aften fuldstændig uacceptabelt.
Det skriver han i en skriftlig udtalelse til Ritzau.
- Angrebet understreger desværre med al tydelighed, hvor alvorlig situationen er ved Det Røde Hav.
- Derfor vil vi hurtigst muligt i det nye år fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget, så en dansk fregat kan være med til at afværge lignende angreb, skriver han.
Den danske regering meldte fredag ud, at man vil indsætte en dansk fregat i Det Røde Hav. Det vil ske som led i en amerikanskledet indsats for at beskytte den internationale skibstrafik.
Mærsk bekræftede natten til søndag, at der havde været en hændelse i Bab al-Mandeb-strædet, hvor skibet "Maersk Hangzhou" var involveret. Strædet forbinder Det Røde Hav med Adenbugten.
Ifølge Mærsk meldte besætningen på skibet omkring klokken 18.30 lørdag dansk tid om at have observeret et lysglimt på dækket.
- Der er dog ingen indikationer på en brand om bord på fartøjet, og vi arbejdet i øjeblikket på af fastslå detaljerne om hændelsen, skriver Mærsk.
Rederiet oplyser, at ingen er kommet til skade i forbindelse med hændelsen. Skibet er fuldt manøvredygtigt og fortsætter sin rejse mod Suez-havnen i Egypten.
Missilerne blev ifølge USA's militære centralkommando, Centcom, affyret fra områder besat af den iranskstøttede Houthi-bevægelse i Yemen.
- Dette er houthiernes 23. ulovlige angreb på den internationale skibstrafik siden 19. november, melder Centcom.
Houthierne støtter Hamas i kampen mod Israel, og houthierne hævder derfor at ville angribe alle skibe med forbindelse til israelske interesser.
Tidligere på måneden blev et andet Mærsk-skib, "Maersk Gibraltar", også angrebet med et missil. Det skete også, mens skibet var på vej igennem Bab al-Mandeb-strædet ved Det Røde Hav.
Det danske rederi valgte efter det angreb og andre angreb på handelsskibe i farvandet at sende alle skibe rundt om Afrikas sydspids i stedet for at benytte genvejen via Suez-kanalen.
Selskabet ændrede dog beslutning, efter at USA tog initiativ til Operation Prosperity Guardian (OPG). Operationen skal sikre retten til fri sejlads i området.
/ritzau/