Kvinder mangler viden om rygning
Kvindelige rygere har 25 procent større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme end mandlige. Arkiv Foto: www.colourbox.com
Rygning er den hyppigste årsag til hjertekarsygdomme, men det ved over en tredjedel af danske kvinder bare ikke.

Det står på cigaretpakkerne og tv-kampagner er med til oplyser om de mange skadelige bivirkninger, der er forbundet med cigaretrøg.

Alligevel dør 8.000 danske kvinder hvert år af en hjertekarsygdom, hvoraf mindst 3.000 tilfælde er direkte forbundet med rygning, skriver Berlingske.

Men farerne ved rygning kender ikke alle kvinder til. Hjerteforeningen har derfor foretaget en undersøgelse om kendskabet til risikoen ved rygning blandt danske kvinder.

Og den viser, at de fleste danske kvinder tror, at hjertekarsygdomme skyldes overvægt og fed kost. Hvilket ikke er forkert, men den største synder er rygning.

40 procent af de adspurgte kvinder i undersøgelse fortaget af Hjerteforeningen ved således ikke, at rygning er den største årsag til hjertekarsygdomme.

Ny forskning dokumenterer, at kvindelige rygere har 25 procent større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme end mandlige. Det viser en artikel publiceret i det førende medicinske tidsskrift, The Lancet, skriver avisen.

"Typisk mener kvinder, at åreforkalkningssygdomme skyldes overvægt, og mange tror, at et mindre vægttab vil ændre betydeligt på risikoen for at udvikle en hjertekarsygdom. Men intet kunne være mere forkert. Det er faktisk ni gange så farligt at ryge, som at have lidt ekstra kilo på sidebenene," fortæller formanden i Hjerteforeningen Peter Clemmesen, der til dagligt er overlæge på Rigshospitalet, til avisen.

Kilde: Berlingske