Kim Christiansen afviser overenskomst-snak: '3F er fulde af løgn'

Der kommer ikke nogen overenskomst, for de ansatte har allerede ordentlige vilkår, siger Kim Christiansen (DF). 3F Mariager har været efter folketingsmedlemmet, da de ansatte på Kim Christiansens restaurant Á Porta ikke har overenskomst.
3F er fulde af løgn, når de påstår, at de ansatte på Á Porta ikke har en pensionsordning eller løn under sygdom, mener Kim Christiansen.
3F er fulde af løgn, når de påstår, at de ansatte på Á Porta ikke har en pensionsordning eller løn under sygdom, mener Kim Christiansen. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/Arkiv

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, har ikke overenskomst for sine ansatte på restauranten Á Porta i Mariager.

Á Porta ejer han sammen med sin hustru, Pia Adelsteen, der ligeledes er folketingsmedlem.

Men der kommer ikke til at blive tegnet nogen overenskomst. De ansatte har allerede ordentlige vilkår, og 3F taler ikke sandt, når de påstår, at der ikke gives løn under sygdom eller pension. Det fortalte Kim Christiansen tirsdag til Avisen.dk efter et gruppemøde med resten af Dansk Folkeparti.

artiklen fortsætter under billedet

Kim Christiansen ejer Á Porta sammen med hustruen Pia Adelsteen.
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/arkiv

Kim Christiansen, har du tænkt dig at tegne overenskomst for dine ansatte?

- Jeg har haft et møde med 3F, og så tager vi den derfra. Jeg har kun Á Porta midlertidigt, da den tidligere forpagter desværre blev syg. Derfor var vi nødsaget til at træde ind første december. Folk er ansat på ordentlige vilkår, men jeg har ikke tænkt mig at tegne overenskomst på nuværende tidspunkt. Jeg vil hverken binde medarbejdere eller fremtidige forpagtere. Vi forsøger stadig at få afsat restauranten, og indtil da kører vi, som vi gør nu, siger Kim Christiansen til Avisen.dk.

3F Mariager har fortalt til os, at du på mødet fortalte dem, at de ansatte hverken fik løn under sygdom eller havde en pensionsordning.

- Ja, men så er 3F fulde af løgn, for det har jeg ikke på noget tidspunkt ytret mig om. I har ikke researchet på det overhovedet, for det må stå for 3F's regning. Jeg har ikke diskuteret ansættelsesvilkår med dem. Det her er noget Karsten (Sørensen, 3F Mariager red.) har opfundet af egen fri fantasi, og alene det, synes jeg ikke, er rimeligt. Det er heller ikke rimeligt, at jeg får en masse anmeldelser om min restaurant, fra folk der aldrig har besøgt stedet, på baggrund af nogle fejlagtige udtalelser fra 3F.

Det er jo derfor, vi spørger, så du også kan komme til orde. Sidst Avisen.dk snakkede med dig, ville du ikke be- eller afkræfte, hvad 3F fortalte os.

- Nej, og det vil jeg stadig ikke. Jeg mener, at det er et mellemværende mellem mig og mine medarbejdere. Jeg har nogle gode medarbejdere, som jeg har kontrakt med. Det skal jeg have, og de får ordentlig løn og arbejdsvilkår. Sådan er det.

- Der er jo også 3-4 andre restauranter i Mariager, der heller ikke har overenskomst. Hvorfor laver I ikke nogle artikler med dem?

Nu spørger vi jo dig, fordi du er folketingspolitiker. Dansk Folkeparti har flere gange sagt, at I er et arbejderparti. 

- Ja, men vi har også sagt, at vi ikke blander os i, om folk har overenskomster eller om, hvilken fagforening de står i.

Hvordan forholder du dig generelt til det her med overenskomster på det private arbejdsmarked?

- Det blander jeg mig ikke i, for det er op til den enkelte, om de vil tegne overenskomst. Det er fuldstændig frit i Danmark.

Men hvis de nu har ordentlige vilkår, som du siger, kan man så ikke ligeså godt tegne en overenskomst? Det vil vel ikke ændre specielt meget ift. hvordan du aflønner dine ansatte?

- Prøv at hør her. Jeg har sagt til dig, at jeg har haft restauranten siden 1/12. Jeg har ikke nogen ambitioner om at drive den restaurant i al evighed. Jeg skal finde en ny forpagter eller køber og indtil da, vil jeg ikke binde nogle parter op på en overenskomst. Hvad en fremtidig ejer eller forpagter så vil gøre, det er ude af mine hænder. Det må de selv om.

Hvad tænker du om den måde, 3F er gået ind i det her på?

- Jeg synes jo, det er amatøragtigt. Han har selv udtalt til jer (Avisen.dk red.), at han ikke havde kendskab til, at jeg havde en restaurant. Pludselig er de så blevet fantastisk arbejdsivrige samtidig med, at der sker en masse ting rundt omkring, som de ikke kan finde ud af at tage sig af. Hvis de vil til at jagte restauranter med en eller to ansatte, får de rigtig travlt i 3F. Jeg tror, at der er større områder, de skulle lægge deres energi i. Men det er en beslutning som 3F må tage. Jeg beslutter bare, hvordan jeg driver min forretning.

Forstår du deres reaktion?

- Næ.

Hvorfor ikke?

- Det gør jeg egentlig ikke, fordi jeg så synes, de skulle være kommet for lang tid siden. Jeg drev også det her selv i starten for tre et halvt år siden. Der har jeg aldrig haft kontakt med 3F eller hørt noget. Så det her handler om, at man er blevet gjort opmærksom på noget, og synes, man bliver nødt til at reagere - og fred være med det. Men som sagt - vi søger stadig en forpagtningløsning eller et salg, og i den mellemliggende periode kan vi vælge at lukke stedet, men det, synes jeg, ville være synd. Derfor holder vi det flydende med nogle gode medarbejderes hjælp. 

Hvad tænker du så, at der kommer til at ske nu?

- Jeg går ud fra at livet går videre, og 3F må konstatere, at de ikke får nogen overenskomst i denne her omgang. Om en ny forpagter eller ejer vil tegne overenskomst, det må de afgøre til den tid, siger Kim Christiansen.

Avisen.dk har været i kontakt med Karsten Sørensen hos 3F Mariager. Karsten Sørensen skriver i en SMS til Avisen.dk, at han ikke vil kommentere på Kim Christiansens påstand om, at 3F Mariager ikke taler sandt. 

Først vil Karsten Sørensen selv tage kontakt til DF-politikeren, inden han har mere at sige.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.