Kendt DF'er tordner: "Svar mig lige. Er der overenskomsttvang i Danmark?"
Trafikordfører og folketingspolitiker for Dansk Folkeparti siger, at han støtter op om den danske model, men vil ikke gøre det i praksis. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix)
Kim Christiansen syder over af vrede, efter Avisen.dk konfronterer ham med manglende overenskomst på hans restaurant i Mariager.

Overenskomst? Nej, tak.

Så klart er svaret fra Dansk Folkepartis trafikfordfører Kim Christiansen, der driver en restaurant i den jyske by Mariager. Han vil have lov til selv at aftale løn- og arbejdsvilkår uden at indrette sig efter en overenskomst.

Og det betyder i den forbindelse intet for ham, at Dansk Folkeparti slår sig op på at være et arbejderparti.

Men den bider altså ikke på folketingspolitiker og restauratør Kim Christiansen, som Avisen.dk har talt med om sagen.

Vi er enige om, at Dansk Folkeparti er et arbejderparti, ikke?

- Det er vi enige om, ja.

Bør man ikke som repræsentant fra …

- Næh, det bør man ikke. Det man bør, når man har en virksomhed, det er at sørge for, at der er en ordentlig løn og nogle ordentlige arbejdsvilkår, og det har ikke noget med overenskomster at gøre.

Men det er da igennem den danske model, at man får det. Er det ikke?

- Hvad mener du med den danske model?

At man tegner overenskomst og lader arbejdsmarkedets parter forhandle de forhold?

- Jo, men du ved jo ikke, hvordan jeg lønner mine medarbejdere.

Nej, men forhandler man ikke den igennem fagforeningerne?

- Nej, det gør man ikke. De lønninger, jeg betaler til mine medarbejdere, de er ikke afhængig af en overenskomst, så længe jeg bare giver dem en ordentlig løn, og jeg lønner ikke under overenskomsten.

Men er det ikke en forudsætning for, at den danske model kan bestå, at man rent faktisk bakker op omkring den?

- Jamen, jeg kan ikke se noget krav om, at man skal have overenskomster. Det står mig bekendt ikke nogen steder.

Nej, men er det ikke en del af det at være et arbejderparti, at …

- Nej, det er det ikke. Prøv at hør her, for helvede mand. Nu har jeg drevet virksomhed i 20 år, inden jeg kom i Folketinget, og jeg har siddet herinde i Folketinget de sidste 12 år, og jeg har aldrig nogensinde haft overenskomst med nogen som helst. Men jeg har altid betalt overenskomstmæssige lønninger.

Men er det ikke arbejdsmarkedets parter, der har forhandlet sig frem til, hvad en overenskomstmæssig løn er?

- …Det kan da godt være, det er det … Men svar mig lige på en ting. Er der overenskomsttvang i Danmark?

Nej, det er der ikke. Men hvis du betaler en overenskomstmæssig løn, så bakker du vel også op om det princip, at det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler de her ting?

- Jamen, det kan de da godt gøre, jeg skal bare ikke have overenskomst med nogen. Jeg har en virksomhed, som jeg lægger en masse timer i, hvor jeg i øvrigt har to ansatte. Dem skal jeg da ikke sidde og tegne en overenskomst med. Hold nu op.

Jamen, hvis du bakker op om den danske model, hvilket jeg går ud fra, at du gør, så …

- Det gider jeg slet ikke diskutere med dig. Mine medarbejdere får nogle ordentlige løn- og arbejdsvilkår, så er den ikke længere. Men du skal ikke citere mig for en skid, for jeg har ikke lyst til at kommentere på det her. Jeg vil gerne kommentere på politik, og det har du tilsyneladende ikke nogen spørgsmål til.

Jo, der er da ret meget politik i den danske model, er der ikke?

- Jo, men den har jeg også været fortaler for. Hvis du ellers bare havde fulgt en lille smule med, så har vi inde på Christiansborg lige gjort sådan, at taxachauffører kan få en ordentlig løn. Det er mere end hvad arbejdsmarkedets parter evner. Det har vi lige sørget for inde på Christiansborg, siger Kim Christiansen.

via Listen To News