Ekspert efter våbenhvile mellem DF-profil og 3F: Vil undgå ny Vejlegårds-sag
At man ikke indleder konflikt, er et udtryk for en mere pragmatisk tilgang fra 3F siden Vejlegården-sagen, mener Henning Jørgensen. Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix
Det kan meget vel være en pragmatisk overvejelse, der ligger til grund for, at 3F ikke indleder en konflikt med DF-politikeren Kim Christiansen.

3F vil ikke indlede konflikt mod Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, der ejer restauranten Á Porta i Mariager, selv om han nægter at tegne en overenskomst.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen vurderer, at 3F efter Vejlegården-sagen i 2012 er blevet mere forsigtig med, hvornår man indleder konflikt.

3F blev dengang fremstillet helt forkert i medierne, mener Henning Jørgensen.

- Der var en fremstilling i medierne om stygge 3F, der ødelagde det for den lille restauratør. Al sympati kom jo på Vejlegårdens side, og 3F blev anklaget for en masse ting. Jeg sagde hele vejen igennem, at 3F ikke havde gjort noget forkert, hvilket afgørelsen i Arbejdsretten også viste, siger Henning Jørgensen.

3F havde i 2012 konflikt mod restaurant Vejlegården, der ikke ville indgå overenskomst med 3F, da de allerede havde tilsluttet sig en med Krifa. 

Henning Jørgensen mener, at pressen under Vejlegården-sagen fik tegnet et helt forkert billede af, hvordan det danske arbejdsmarked er organiseret. 

Det kan derfor meget vel være for at undgå yderligere ridser i imaget, at 3F indtil videre tager den med ro om Kim Christiansens manglende overenskomst. 

- Det kan være en kalkule om, hvorvidt det kan betale sig at indlede en konflikt. Det er en mere pragmatisk holdning, hvor 3F siger, at en konflikt vil give unødig resonans i en sag, som 3F ikke har sikkerhed for at vinde, siger Henning Jørgensen.

Underkender den danske model

Ikke at ville tegne overenskomst er ifølge Henning Jørgensen ikke det bedste signal, Kim Christiansen som politiker kan sende.

- Han underkender den danske model, som der er bred politisk opbakning til. Den har reguleret arbejdsmarkedet siden 1899, og det har været en vindermodel, som udlandet misunder. Overenskomster har en kæmpe civilisatorisk indflydelse, så når Kim Christiansen siger de her ting, er det rimelig nok, at han kommer til at høre for det, siger Henning Jørgensen.

Selvom der ifølge Kim Christiansen er ordnede forhold og tilfredse medarbejdere, er sikkerheden ved en overenskomst dog så stor, at man stadig bør tegne en.

- Kollektive overenskomster handler om at give begge parter rettigheder og pligter. Uden rettigheder kan arbejdsgivere uden varsel ændre på betingelser, og så er der ingen sikkerhed for for eksempelvis løn under sygdom, indbetalt pension, ferie osv. Der er altså heller ikke enkeltpersoner, der kan optræde i Arbejdsretten - det gør de kollektive organisationer, siger Henning Jørgensen.

Mediernes rolle

I stedet for konflikt vil 3F have debat. Det fortalte fagforeningen i en pressemeddelelse tidligere på ugen.

"I stedet ønsker 3F i den kommende tid, og frem til et folketingsvalg, at indlede nogle debatter om den danske model og arbejdsmarkedet. Herunder, ikke mindst, Dansk Folkepartis selvudråbte status som arbejderparti, og hvordan de ønsker at blive vurderet af 3F’ere: på deres ord eller deres handlinger," lød det.

Henning Jørgensen mener, at det er positivt, at 3F nu vil starte debatter om den danske model og arbejdsmarked. Det skulle bare være sket allerede før Vejlegården-sagen, påpeger Henning Jørgensen. Fagforeningen har simpelthen ikke fulgt med mediernes udvikling. 

- Man skal få forklaret, hvad en overenskomst drejer sig om, og det skal fagforeningerne sige meget mere om. OK-kampagnerne er mere rekruttering, og man har ikke tænkt på den medialisering, der er sket. Medierne er den den fjerde magtform - den kommunikative magt. Der har de ikke rustet godt nok op endnu, og det betyder rigtig meget nu om stunder, siger Henning Jørgensen.

Han nævner FOA-formand Dennis Kristensen som en af de personer fra fagbevægelsen, der for alvor har formået at brænde igennem i medierne.