Kendt dansk par om au pair: Redder ægteskabet
- Det er nok lidt af en loppetjans at være au pair hos os, siger Claus Skødt Hembo. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv
- Så vi fik en au pair, og det er det bedste, vi har gjort.

Der er alt for mange negative historier om au pair-piger.

For i virkeligheden er au pair-ordningen både en stor økonomisk gevinst for au pair-pigerne, som ofte kommer fra Filippinerne, og så er det med til at redde ægteskabet for travle danske børnefamilier.

Det mener i hvert fakld Claus Skødt Hembo, der sammen med hustruen Christina Hembo driver smykkefirmaet Christina Design London.

- Jeg er helt overbevist om, at hvis flere havde mulighed for at få en au pair, så ville skilsmisseraten falde, siger Claus Skødt Hembo i TV2's nye programserie 'Sandheden om vores au pair', som har premiere onsdag den 26. juli.

Det bedste, vi har gjort

Christina og Claus Hembo er især kendt for design af smykker og ure. Derudover har parret også i flere år været en del af cykelverdenen, hvor de stod i spidsen for cykelholdet Christina Watches med Michael Rasmussen som kaptajn.

Christina Hembo, som også har deltaget i 'Vild med dans', erkender, at hun til at starte med var skeptisk omkring at få en au pair i huset i Herning.

- Men jeg kunne godt mærke, at jeg blev mere og mere stresset, og det var ikke det, jeg ville. Så vi fik en au pair, og det er det bedste, vi har gjort, siger Christina Hembo i TV2-udsendelsen.

Lidt af en loppetjans

Hembo-parret har nu genem otte år haft skiftende fillipinske au pair-piger boende. Au pairen hjælper især med det huslige arbejde såsom rengøring, tøjvask og madlavning, og ifølge Claus Skødt Hembo er arbejdstiden noget kortere end de maksimalt 30 timer om ugen, som au pair må arbejde.

- Det er nok lidt af en loppetjans at være au pair hos os. Jona arbejder kun omkring 15 timer om ugen, og hun har fri hver weekend. Derudover kommer hun med os på rejser til udlandet. Det er jo ikke en medarbejder, vi har fået i huset, men en pige, der er kommet for at opleve en ny kultur på lige fod med familien. Det er vigtigt at huske, siger han.

Claus Skødt Hembo mener derfor, at hele den negative diskussion, der er om au pair-piger og misbrug af au pair-ordningen, er enormt ærgerlig.

Antallet af au pair-piger falder

Avisen.dk beskrev tidligere på måneden, hvordan antallet af opholdstilladelser til au pairs er styrtdykket i 2017. 

Kun 505 au pairs, heraf 422 fra Filippinerne, har fået ophold i Danmark i årets første fem måneder. Det er rekordfå, og fortsætter tendensen året ud, er der tale om en halvering i forhold til for fem år siden.

Au pair-ordningens vigende popularitet kan blandt andet skyldes nye regler, som trådte i kraft i 1. juli 2015.

De nye regler gav au pairs en lønforhøjelse fra 3.200 kroner om måneden i begyndelsen af 2015 til nu 4.150 kroner. Samtidig blev værstfamilier forpligtet til at betale blandt andet rejseudgifter til og fra Danmark og 5.000 kroner til danskundervisning.