"Ikke acceptabelt": Ventetiden i arbejdsskade-sager stiger og stiger
- Sagsbehandlingen på arbejdsskadeområdet er for lang. En sagsbehandlingstid på over to år er ganske enkelt ikke acceptabel, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Trods politiske ambitioner om det modsatte bliver sagsbehandlingstiden i arbejdsskadesager ved med at stige. Nu går Folketingets Ombudsmand igen ind i sagen.

To et halvt år.

Så længe har de danskere, der i første halvår af 2017 fik afgjort en arbejdsskadesag om tab af erhvervsevne, ventet på en afgørelse.

Dermed fortsætter sagsbehandlingstiden med at stige - stik imod de politiske målsætninger - og det har fået Folketingets Ombudsmand til endnu engang at gå ind i sagen med et krav om en orientering fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Og ministeren lægger sig fladt ned. Den lange sagsbehandlingstid er ikke acceptabel.

- Sagsbehandlingen på arbejdsskadeområdet er for lang. En sagsbehandlingstid på mere end to år er ganske enkelt ikke acceptabel. Vi kan ikke byde mennesker, der er kommet til skade på deres arbejde, at vente så lang tid på en afgørelse, sagde Troels Lund Poulsen onsdag morgen på et åbent samråd om sagsbehandlingstiderne i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Målsætningen er 16 måneder

Ventetiden på at få afgjort sin sag om arbejdsskade ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) - tidligere Arbejdsskadestyrelsen - er bare steget og steget de senere år.

I 2014 var den gennemitlige sagsbehandlingstid 18 måneder i sager om tab af erhvervsevne. I 2016 var sagsbehandlingstiden oppe på 28 måneder. Og i de første seks måneder af 2017 har ventetiden fået endnu et nøk opad.

Den officielle målsætning er at få bragt den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ned på 16 måneder.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er steget inden for alle typer af arbejdsskadesager. Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har tidligere kritiseret den lange sagsbehandlingstid i arbejdsskadesager. I et nyt brev til Beskæftigelsesministeriet understreger han, at han fortsat vil følge udviklingen.

 - Jeg er fortsat bekymret for de lange sagsbehandlingstider i nye sager om tilkendelse af erstatning for tab af erhvervsevne, og jeg må igen notere mig, at der – for så vidt naturligt nok – er usikkerhed om effekten af de foranstaltninger, som er iværksat, skriver ombudsmanden blandt andet.

EL: Udflytning er en del af årsagen

Ifølge Troels Lund Poulsen er en af årsagerne til, at det fortsat går den forkerte vej med sagsbehandlingstiden, at AES i øjeblikket fokuserer på at afslutte en række gamle sager, som har været en del af systemet i årevis uden at blive færdigbehandlet.

Og fordi man fører statistik over sagsbehandlingstiden på afsluttede sager, kommer det til at se skidt ud på statistikken over sagsbehandlingstid.

Regeringen vil næste år indkalde til politiske drøftelser om en modernisering af arbejdsskadesystemet, så man kan få en hurtigere og mere enkel sagsbehandling, lovede beskæftigelsesministeren.

Enhedslistens Christian Juhl, der havde indkaldt til samrådet, købte dog ikke helt den forklaring. Han peger blandt andet på, at beslutningen om at udflytte AES fra København til Vordingborg og Haderslev har haft en negativ påvirkning på sagsbehandlingstiden.

via Listen To News