Minister varsler ny lov om arbejdsskader: Jeg lægger mig fladt ned

Arbejdsliv
- Vi skal gøre det rigtigt og vi skal gøre det grundigt. Og det kræver ny lovgivning, fastslog beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg. (Foto: Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix)
Antallet af anerkendte arbejdsskader er styrtdykket de seneste år. Nu skal en lovændring vende udviklingen, fastslår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Jeg er 100 procent enig i, at der skal gøres noget ved det. Jeg lægger mig helt fladt ned.

Sådan lød den direkte tale fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i dag under et åbent samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg. 

Her lovede han, der vil komme en lovændring efter sommer, så flere arbejdsskader bliver anerkendt i fremtiden. 

Anderkendte arbejdsskader styrtdykket 

Troels Lund Poulsen skulle til samrådet, det var indkaldt af SF og Enhedslisten, redegøre for, at anerkendelsesprocenten for arbejdsulykker er faldet fra 79,4 procent i 2010 til 49,4 procent i 2016. 

Nedgangen i anderkendte arbejdsskader er nemlig stik imod, hvad der blev lovet fra politisk hold tilbage i 2003. Her proklamerdee den daværerende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), at man ville øge anerkendelsesprocenten til op mod 85 procent, og at en ny reform af arbejdsskadesystemet skulle sikre dette. 

Og selvom anerkendelsesprocenten de efterfølgende år var stigende, ændrede en dom i Højesteret i 2013 praksis i Ankestyrelsen. Dommen har betydet, at mange arbejdsskadesager ryger under bagatelgrænsen og afvist. I dag det godt hver anden arbejdsskade, der bliver anerkendt. 

I januar gik pædagogernes, lærernes, sygeplejerskernes og socialrådgivernes fagforbund sammen i et fælles opråb til politikerne, da de var bekymrede over udviklingen. Og det ser ud til at have givet politisk genlyd.

Nyt system

Troels Lund Poulsen anerkendte til fulde under dagens samråd, at der skulle gøres noget for at rette op til den dramatiske nedgang i anerkendte skader. 

Han har tidligere varslet en ny model for et moderne arbejdsskadesystem, der skal forhandles i løbet af foråret, men idag lovede han det øvrige samråd, at der er lovændringer i vente. 

- Vi skal først og fremmest have et mere tidssvarende system, der møder borgeren i øjenhøjde. Der sikrer borgeren hurtigere afgørelser og dermed også en hurtigere tilbagevenden til arbejdsmarkedet. 

- Det vil være særdeles oplagt, at vi også kigger på personskadebegrebet i arbejdsskadeloven. Herunder hvilke krav, der skal opfyldes, for at en arbejdsulykke kan anerkendes som arbejdsskade, lød det fra Troels Lund Poulsen. 

Ny lovgivning 

De politiske intentioner fra 2003 går ikke længere hånd i hånd med Ankestyrelsens praksis, fastlog han på samrådet. Og i stedet for at rette op på praksis, vil Troels Lund Poulsen rette op på loven: 

- Vi skal gøre det rigtigt, og vi skal gøre det grundigt. Og det kræver ny lovgivning, fastslog Troels Lund Poulsen. 

Han lægger op til politiske forhandlinger frem til sommerferien og ny lovgivning på området i det nye folketingsår. 

Derudover vil Troels Lund Poulsen invitere de faglige organisationer med til et møde i marts for at diskutere et nyt arbejdsskadesystem. 

Karsten Hønge er glad

At beskæftigelsesministeren er villig til at ændre loven for at få flere arbejdsulykker anerkendt glæder beskæftigelsesordfører Karsten Hønge fra SF, der havde indkaldt til dagens samråd. 

Han er positivt overrasket over, at Troels Lund Poulsen vil have de politiske forhandlinger på plads allerede inden sommerferien. 

- Jeg er rigtig glad for,  at ministeren nu rækker hånden frem mod dem, der har været udsat for en arbejdsskade. Og at han sætter en realistisk kort frist for, at der skal ske noget, siger Karsten Hønge (SF) til Avisen.dk oven på dagens samråd.

Han mener, at dagens samråd har været med til at sparke den politiske proces igang, men påpeger, at det var indberetninger fra de faglige organisationer, der har været med til at råbe politikerne op om problemet.

- Det her er et godt eksempel på, hvordan mennesker uden for Folketinget kan pege på og dokumentere et konkret problem, som så får ministeren til at tage udfordringen op, siger Karsten Hønge.

Han håber og tror på, at en kommende lovændring vil neutralisere dommen fra Højesteret i 2013, så der fremadrettet vil ske en stigning i anerkendelsesprocenten op mod de 85 procent, som var intentionen tilbage i 2003. 

Også hos Enhedslisten vækker udsigten til en lovændring glæde.

- Det er gode nyheder for de tusinder ramte, som nu har udsigt til de erstatninger, som kan mildne konsekvenserne af arbejdsskaderne, siger Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten.

- Jeg vil gerne anerkende de fagforbund, som på vegne af deres medlemmer, har holdt fast i, at en lovændring er nødvendig, udtaler Christian Juhl i en pressemeddelelse. 

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen