Administration 

Hvordan kan østarbejdere få dagpenge efter kun én måned?

Hvor længe skal en polsk jordbærplukker have arbejdet i Danmark for at optjene ret til danske dagpenge? Det debatteres heftigt netop nu. (Foto: Foto: Erik Refner / Ritzau Scanpix arkiv)

Danskere skal betale til en a-kasse i et år for at kunne få dagpenge. Men borgere fra andre EU-lande kan få danske dagpenge efter kun én måned, hvis ny EU-regel indføres. Hvordan kan det være - og er det et problem?

Er det rimeligt, at en polsk eller rumænsk arbejder kan få ret til danske dagpenge efter blot en måneds arbejde i Danmark?

Den debat kører på højtryk i disse dage, netop som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kæmper for at få EU til at udskyde den kontroversielle beslutning, som blandt andet handler om udenlandske arbejderes dagpengeret. Torsdag lykkedes det ikke for ministeren under et ministerrådsmøde at få udskudt beslutningen.

Men hvordan kan det lade sig gøre, at udenlandske arbejdere, såfremt EU vedtager reglen, kan komme hertil og være dagpengeberettiget efter kun én måned, når danske statsborgere skal have været med i og betalt til en a-kasse i et helt år?

Det har Avisen.dk bedt direktøren for Danske A-Kasser, Verner Sand Kirk, og direktøren for Tænketanken Europa, Bjarke Møller, om at forklare.

Andre lande har ikke a-kasser

Når østeuropæere og andre EU-borgere efter kort tid i Danmark kan få dagpenge, skyldes det, at de via arbejde derhjemme har optjent ret til dagpenge. Det forklarer Verner Sand Kirk.

Det er kun Danmark, Sverige og Finland, som har et a-kassesystem. De andre EU-lande betaler for arbejdsløshedsforsikring obligatorisk gennem skatten - og det tæller med, som om de havde betalt ind til en a-kasse.

Derfor vil langt de fleste EU-borgere være dagpengeberettiget i Danmark med det samme, blot de har arbejdet og betalt almindelig skat i deres hjemland i mindst et år.

Indtil nu har Danmark krævet, at EU-borgere skal have arbejdet i Danmark og betalt til en dansk a-kasse i mindst tre måneder for at få ret til danske dagpenge. Det, har EU påpeget, er diskrimination og modarbejder loven om arbejdskraftens frie bevægelighed. Derfor har flertallet af landene aftalt et kompromis, der hedder én måneds arbejde i stedet for tre.

Det er denne ændring, som Danmark med Troels Lund Poulsen (V) i spidsen kæmper imod bliver indført.

Frygter pres på dagpengesatsen

Rettighederne går begge veje, så danskere, som arbejder i et andet EU-land, vil også have ret til det lands svar på dagpenge, hvis det bliver aktuelt.

Problemet er bare, at den ydelse typisk ligger på et meget lavere niveau end i Danmark, bemærker Verner Sand Kirk fra Danske A-Kasser. Og det bidrag til arbejdsløshedsforsikring, som man i andre lande betaler gennem skatten, er typisk også betydeligt lavere end det beløb, danskere betaler for at være medlem af en a-kasse.

EU-borgere, som flytter til Danmark, har altså betalt en billigere forskringspræmie end danskerne, men kan stadig indkassere samme erstatning som danskerne, hvis ulykken rammer i form af arbejdsløshed - en erstatning, som er langt højere, end det, de kan få i hjemlandet.

- Hvis der går spekulation i det, og titusindvis af EU-borgere benytter sig af det, så vil der komme pres på vores dagpengesystem, hvilket måske vil føre til forringelser og en lavere sats, siger Verner Sand Kirk og fortsætter:

- Derudover er det vigtigt, at a-kasse-systemet opleves som fair og retfærdigt, hvis danskerne skal blive ved med at bakke op om det.

- Den dansker, som har betalt til en a-kasse i mange år, vil opleve det som uretfærdigt, hvis en østeuropæer har ret til det samme efter kun at have betalt til en dansk a-kasse i en måned. Og danskeren, som har betalt i 11 måneder og bliver fyret, lige inden han opnår ret til dagpenge, vil nok heller ikke synes, at det er fair.

EU-borgere trækker mindre på vores velfærd, end de betaler i skat

Imidlertid må man have andre overvejelser med, når man skal vurdere, om udenlandsk arbejdskraft er en god eller dårlig forretning for Danmark, pointerer direktør Bjarke Møller fra Tænketanken Europa.

Som det er nu, er EU-borgere, der arbejder i Danmark, nemlig en overskudsforretning. De kommer typisk hertil som unge voksne, så Danmark har ikke haft udgifter på deres daginstitution eller skolegang, og de benytter for eksempel ikke hospitalsvæsenet lige så meget, som ældre mennesker gør. Derfor får Danmark samlet set mere ind gennem EU-borgernes skat, end vi betaler til deres velfærdsydelser.

Derudover er der meget få, som faktisk benytter sig af retten til danske dagpenge optjent i udlandet. I 2017 var det blot 41 personer.

Her er de fire stridspunkter

Troels Lund Poulsen (V) forventes at tabe til EU på fire vigtige punkter:

  • EU-borgere, som kommer til Danmark for at arbejde, får ret til dagpenge efter en måned mod nu tre måneder.
  • EU-borgere, som arbejder i et andet land end det, de bor i, vil efter tre måneder få ret til dagpenge i det land, hvor de arbejder, i stedet for som nu i det land, hvor de bor.
  • EU-borgere, som arbejder i Danmark, har ret til samme beløb i børnepenge, uanset om deres børn opholder sig i Danmark eller i hjemlandet, hvor leveomkostningerne er lavere.
  • EU vil øremærke tre måneders barsel til fædre. Danmark mener, at barselsreglerne skal forblive som de er nu.
UDVID

EL: Det handler om respekten for det danske a-kasssesystem

Men det er slet ikke pointen, mener Nikolaj Villumsen, som er folketingsmedlem og medlem af Europarådet for Enhedslisten. Han er meget kritisk over for det flertal i EU, som vil lette adgangen for EU-borgere til dagpenge i Danmark. 

- Problemet er helt grundlæggende, at EU ikke har respekt for det danske a-kassesystem, hvor alle spytter i kassen og så får hjælp, hvis de er så uheldige at blive ramt.

- Her bestemmer EU, at udenlandske arbejdere, som ikke har bidraget til a-kasse-systemet, bliver bedre stillet end de danske arbejdere, som faktisk har betalt for systemet. Det er klokkeklar forskelsbehandling og helt urimeligt, siger Nikolaj Villumsen.

Han understreger, at han ikke er modstander af, at EU-borgere arbejder i Danmark og får adgang til danske dagpenge - men der skal være samme optjeningstid for både danskere og EU-borgere.

Han frygter, at det på længere sigt kan undergrave danskernes opbakning til dagpengesystemet.

Danmark forventes at blive nedstemt i EU på flere punkter om social sikring. Ud over dagpenge drejer det sig om øremærket barsel til mænd og børnepenge.

Her er de fire stridspunkter

Troels Lund Poulsen (V) forventes at tabe til EU på fire vigtige punkter:

  • EU-borgere, som kommer til Danmark for at arbejde, får ret til dagpenge efter en måned mod nu tre måneder.
  • EU-borgere, som arbejder i et andet land end det, de bor i, vil efter tre måneder få ret til dagpenge i det land, hvor de arbejder, i stedet for som nu i det land, hvor de bor.
  • EU-borgere, som arbejder i Danmark, har ret til samme beløb i børnepenge, uanset om deres børn opholder sig i Danmark eller i hjemlandet, hvor leveomkostningerne er lavere.
  • EU vil øremærke tre måneders barsel til fædre. Danmark mener, at barselsreglerne skal forblive som de er nu.
overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej