Højesteret giver Trump ret til at beholde flygtningeforbud
En ordre fra præsident Donald Trump forbyder indrejse for borgere fra Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen i 90 dage, ligesom at den forbyder alle flygtninge adgang til USA i en periode på 120 dage. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/arkiv/AFP
USA's Højesteret har blokeret for en lavere domstols afgørelse om at fjerne et indrejseforbud for flygtninge.

Højesteret i USA har tirsdag lokal tid givet præsident Donald Trump lov til at opretholde sit forbud mod, at flygtninge kommer ind i USA.

Højesteret fulgte dermed en anmodning fra Trumps administration om at blokere en afgørelse fra en føderal appeldomstol, der ifølge justitsministeriet ville have tilladt yderligere 24.000 flygtninge at komme ind i USA inden udgangen af oktober.

Tirsdagens afgørelse er en delvis sejr for Trump inden en vigtig høring i oktober, hvor det skal afgøres, om en ordre fra Trump fra 6. marts er i strid med amerikansk lov.

Her indførte Trump et nyt indrejseforbud fra 16. marts. I det nye forbud er Irak slettet fra den oprindelige liste fra 27. januar over lande, hvis borgere forbydes indrejse i USA.

Det nye dekret forbyder indrejse for borgere fra Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen i 90 dage, ligesom at det forbyder alle flygtninge adgang til USA i en periode på 120 dage.

Det står dog uklart, hvad der bliver tilbage for retten at beslutte i oktober, eftersom forbuddet på 90 dage bortfalder i slutningen af september og det 120 dage lange forbud en måned senere.

Siden det nye dekret blev udstedt 6. marts har Trump da også måtte se sit indrejseforbud blive udvandet af flere føderale dommere.

Senest afgjorde en domstol i sidste uge, at bedsteforældre, tanter, onkler, fætre og kusiner til lovlige amerikanske borgere er fritaget for indrejseforbuddet.

I forvejen gælder fritagelsen for personer, der kan bevise, at de er i nær familie med personer i USA. Det gælder forældre, ægtefæller, børn, svigersønner, svigerdøtre og søskende.

Trump har begrundet indrejseforbuddet med, at det skal forhindre "radikale, islamistiske terrorister" i at komme ind i USA.

Kritikere kalder dog initiativet et forbud mod muslimer. Det afviser den amerikanske præsident.

/ritzau/Reuters