Den danske kirurg Kathrine Holte kan ikke helt huske, om hun har været udsendt 22 eller 23 gange med Læger Uden Grænser.
Til gengæld er hun sikker på, at hendes seneste tur til Mosul i Irak har været en af de travleste nogensinde.
- Vi opererede fra morgen til midnat hver eneste dag, og patienterne væltede ind, siger Kathrine Holte, der tidligere har arbejdet i Syrien, Yemen og Den Centralafrikanske Republik.
Hun er netop vendt hjem til Danmark efter en måned i Irak. Her arbejdede hun på et felthospital, som var lavet af containere, i Qayyarah syd for Mosul.
Kathrine Holte vurderer, at hun udførte omkring 300 operationer, hvoraf langt over 100 var på børn.
- Det var blandt andet på dem, som kom ind med skudsår fra kampene og mineskader. Hele området omkring Mosul er fyldt med miner, fortæller den danske læge.
Mosul blev erobret af Islamisk Stat for tre år siden sammen med store områder i det nordlige og vestlige Irak.
Kampen for at tilbageerobre byen har varet siden oktober sidste år.
Her indledte de irakiske tropper en offensiv med hjælp fra kurdere og shiamilitser på landjorden samt en amerikanskledet koalition af bombefly.
I januar blev den østlige del af den irakiske storby, der deles i to af floden Tigris, befriet. Og i slutningen af februar begyndte kampen om den vestlige del.
Mosul er vigtig, for det var her, jihadisternes selvudnævnte leder, Abu Bakr al-Baghdadi, udråbte Islamisk Stats kalifat i 2014.
Den årelange belejring har blandt andet betydet, at sundhedssystemet er brudt sammen i og omkring Mosul.
- Store dele af befolkningen har ingen adgang til sundhedsydelser overhovedet, fortæller Kathrine Holte.
Og ambulancerne er desuden ude af stand til at klare antallet af ofre.
- Vi har teams, der arbejder døgnet rundt for at behandle mænd, kvinder og børn. De er såret af kugler, eksplosioner og granatsplinter, siger Isabelle Defourny, Læger uden Grænsers operationelle chef, i et skriftligt citat.
Men det var langt fra kun skader fra kampene, Kathrine Holte behandlede. En stor del af hendes patienter kom til felthospitalet med kroniske sygdomme og underernæring.
- Jeg opererede blandt andet et lille barn på to måneder for lyskebrok. Og jeg har også udført flere amputationer på sukkersygepatienter, siger hun.
En 11-årig dreng er blandt de patienter, som Kathrine Holte husker bedst.
- Han var blevet voldsomt forbrændt under en eksplosion og havde store skader på sine underben, og det endte med, at han fik lagt ny hud på.
- Noget af det mest rørende var, hvordan han og familien - der intet ejer - havde fået sparet penge sammen til at købe et kilo tyrkisk chokolade, som de gav til os som tak for, at vi behandlede ham, siger Kathrine Holte.
/ritzau/