Greenpeace går fri i sag om piratfiskeri
Greenpeace kunne med GPS-sendere dokumentere, hvordan fem piratfiskere i sommeren 2010 fiskede i Danmarks eneste fredede torskeområde - blandt andet fra denne båd. Foto: Greenpeace / presse
Organisationens skal ikke dømmes for ulovlig indtrængen, mener Retten i Helsingør.

Greenpeace er frifundet i en sag om ulovlig indtrængen på fiskerbåde.

Her satte en af organisationens kampagnemedarbejdere GPS-sendere på fem både ejet af fiskeren, Sebastian Ostenfeldt, hvorefter senderne afslørede, at fiskeren foretog ulovlig piratfiskeri.

Men trods GPS'erne blev sat på via kontroversielle metoder, mener Retten i Helsingør mandag, at Greenpeace ikke skal dømmes for den ulovlig indtrængen.

Greenpeace placerede den første GPS-sender i marts 2010 og dokumenterede over sommeren fem piratfiskere på tur efter tur ind i Danmarks eneste fredede torskeområde.

Dommeren lagde i afgørelsen vægt på, at det netop var på grund af disse GPS-sendere, at Greenpeace kunne afsløre det ulovlige fiskeri og at det er takket være Greenpeace, at der er blevet rejst sag mod fiskerne og det ulovlige fiskeri er ophørt.

Resultaterne fra overvågningen og filmoptagelser blev vist første gang på DR1 d. 24. august 2010.

Siden rejste Fiskeridirektoratet - nu NaturErhvervstyrelsen - sag mod de fem fiskere samt yderligere fem fiskere fra Gilleleje som Fiskeridirektoratet fik øje på ved gennemgangen af dets eget materiale.

Fire af de ti sager har været for retten og alle fire er dømt, men idet både forsvarer og anklager har appelleret til landsretten, er behandlingen af de resterende seks sager udskud til Landsrettens domme.