Stenrig fisker scorer 23 millioner i støtte
Havet gemmer på en masse guld i form af fisk, der kan fanges og sælges, men EU er også en guldgrube for en lille gruppe storfiskere. Her megakutteren Zephyr. Foto: Gorm Olesen / POLFOTO
En gennemgang af støtten til de danske fiskere afslører en samlet udgift på næsten 400 millioner kroner. Én fisker har modtaget 23 mio. kr.

Fiskeriet siges ofte at have svære kår herhjemme. Men for en lille gruppe storfiskere hales der millioner ind i EU-støtte.

I perioden 2004 til 2010 er der givet støtte på i alt 379 millioner kroner, skriver Politiken.

Knap 1.400 fiskere har modtaget støtte, men 57 procent af støtten går til en lille gruppe på blot 20 storfiskere.

En enkelt fisker er langt fra på dybt vand, når det handler om at hale støttemillioner i land.

Gullak Madsen fra Hirtshals har samlet scoret 23 millioner kroner i perioden. Hans selskab havde sidste år et overskud før skat på 80 millioner og aktiver for 769 millioner kroner.

Storfiskeren indrømmer da også at han godt kunne klare sig uden de mange støttemillioner.

"For min skyld kan man godt stoppe den, men jeg synes ikke, det er rimeligt for dem, der først er på vej frem nu," siger han til Politiken.

Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen er rystet over at velkørende fiskere haler millioner ind i støtte.

"Det er meget betænkeligt, at vi har sådan et støttesystem, der fører til ekstrem centralisering af fiskeriet og også medvirker til at fiskerne sejler meget langt ud og dermed har et stort energiforbrug," siger han til Newspaq.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er også overrasket over, at de fleste støttemillioner havner i nettet hos en lille gruppe rige storfiskere.

"Der er blevet udbetalt nogle meget, meget store beløb under den tidligere regering, og jeg må bare sige, at det nok ikke var sådan, jeg ville fordele støtten," siger hun til Politiken.

Hun håber, at Danmark i kraft af sit formandskab i første halvdel af 2012, hvor der skal vedtages en ny fiskeripolitik, kan medvirke til at fordele støtten anderledes.

Danmarks Fiskeriforening vil ikke forholde sig til om støtten fordeles rigtigt.

"Jeg vil ikke tage stilling til, om folk er velhavende eller ej. Der er nogle EU-støttemuligheder. Opfylder folk vilkårene, skal de have mulighed for at søge," siger Svend Erik Andersen, der selv er en af topscorerne når det kommer til at kaste krogen ud og hale støttemillioner ind.

Kilde:Politiken