Når bølgerne går højt til julefrokosten, vil nogen i selskabet have større tendens til at dratte af stolen end andre.
Det handler om mængden af indtaget alkohol, men alkoholen er også med til at sørge for, at vi ikke kommer nær så galt af sted når ulykker indtræffer, mener en amerikansk forsker. Det skriver livescience.com.
- Hvis du er beruset efter en skade, ser det ud til, at der også er en beskyttende effekt. Jo mere alkohol du har dit system, jo større er den beskyttende effekt, siger Lee Friedman, forfatter til undersøgelsen og lektor ved Environmental and occupational health sciences, UIC.
Hans analyse omfatter 190.612 patienter, der er blevet behandlet på skadestuer i Chicago mellem 1995 og 2009, og som ved behandlingen også fik testet deres alkoholprocent.
Hvor andre studier har søgt svar på forskelle i, hvor ofte man kommer til skade med og uden alkohol, har Lee Friedman valgt at se på chancerne for at overleve, når skaden er sket.
Resultatet af undersøgelsen er slående. Med indtagelse af alkohol falder dødsraten for alle typer alvorlige skader - på nær brandskader.
- Du dør ikke af selve skaden, men af de fysiologiske reaktioner, der følger med, eksempelvis betændelse og hurtigt tab af væske, forklarer Friedman.
Når kroppen sender mange katastrofesignaler på samme tid, ser alkoholen ud til at undertrykke nogle af de fysiologiske stressfaktorer. Dermed stiger menneskers chancer for overlevelse, mener forskeren.