FAKTA: Forstå EU's tvungne omfordeling flygtninge
To år efter at EU's omstridte plan om fordelingen af 160.000 flygtninge i unionen blev igangsat, er målet langt fra nået. Foto: Aris Messinis/arkiv/AFP
EU's udskældte plan om midlertidig tvungen fordeling af flygtninge fra Grækenland og Italien slutter tirsdag.

Tirsdag udløber EU's midlertidige aftale om tvungen omfordeling af tusindvis af flygtninge i Italien og Grækenland. Men selv om aftalen stopper, er målet langt fra nået.

Her kan du læse om fordelingsmekanismen:

* Aftalen blev vedtaget i september 2015, da migrationskrisen var på sit højeste.

* Oprindeligt var planen, at 160.000 flygtninge skulle omfordeles fra tre lande, der var særligt under pres: Grækenland, Italien og Ungarn.

* Fire østeuropæiske lande var imod, men blev alligevel tvunget til at være med i omfordelingen. Det var Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Ungarn.

* Ungarn takkede nej til den hjælpende hånd på grund af modstand mod hele kvotesystemet.

* Landets 54.000 pladser planlagde man i stedet at bruge til at hjælpe andre EU-lande, men siden blev de frigjort for at give syrere adgang fra Tyrkiet til EU.

* EU-Kommissionen har efterfølgende nedjusteret behovet for omfordeling til 98.255.

* Grækenland kunne sende 63.302 flygtninge til andre EU-lande, hvor Italien kunne sende 34.953. De resterende pladser er aldrig blevet bragt i spil.

* Men medlemslandene har kun bekræftet, at de vil tage imod omkring 45.000 flygtninge i alt per 22. september, hvor 29.144 flygtninge er blevet omfordelt. Herunder 9078 fra Italien og 20.066 fra Grækenland.

* Det er langt fra alle, der er berettiget til at indgå i ordningen. Kun personer fra lande med mindst 75 procents sandsynlighed for at få asyl bliver sendt afsted.

* Personer, som registreres i Grækenland eller Italien inden aftalen ophører, indgår. Dermed forventes antallet af omfordelte flygtninge at stige, men ikke at nå målet.

* Der har tidligere været sået tvivl om, hvorvidt selve omfordelingen var lovlig. Men det er den, slog EU-Domstolen fast 6. september.

* På grund af retsforbeholdet står Danmark uden for aftalen.

Kilder: EU-Kommissionen, Tænketanken Europa

/ritzau/