FAKTA: Beslaglagte værdier skal betale for asylsager
Smykkeloven giver politiet lov til at gennemgå asylansøgeres værdier og beslaglægge de ejendele, som har en værdier over 10.000 kroner, såfremt de ikke har affektionsværdi. Lørdag 26. januar fylder loven tre år. I den periode har den været brugt ti gange. (Arkivfoto). Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Smykkelov fylder tre år 26. januar, men trods navnet er der ikke beslaglagt smykker med den.

Det førte til stor debat i både ind- og udland, da smykkeloven blev vedtaget.

Loven, som giver myndigheder beføjelser til at beslaglægge værdigenstande fra blandt andre flygtninge, fylder lørdag tre år.

Forstå, hvad meningen med loven er:

* Udlændingelovens §40, stk. 10 om beslaglæggelse af aktiver - eller hvad der i daglig tale kaldes smykkeloven - blev vedtaget 26. januar 2016 af et stort flertal i Folketinget.

* Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokraterne stemte for. Enhedslisten, SF, Alternativet og De Radikale stemte imod.

* Smykkeloven gælder for asylansøgere og udlændinge med ulovligt ophold i Danmark, som ventes at give staten udgifter i forbindelse med deres ophold.

* De pågældende personer skal af politiet opfordres til at fremvise kontanter og genstande i lommer, tasker og andet.

* Loven giver myndigheder lov til at beslaglægge kontanter til en værdi af mere end 10.000 kroner og genstande, som enkeltstående er mere end 10.000 kroner værd - medmindre delene har affektionsværdi.

* Det er den pågældendes egen forklaring, som lægges til grund for, om en genstand har en særlig personlig betydning.

* I lovens tre første år er den brugt ti gange. Foruden cirka 186.800 kroner i kontanter er der blevet beslaglagt en bil til omkring 100.000 kroner.

* De beslaglagte beløb skal være med til at finansiere personernes asylbehandling og ophold.

* Både internationalt og herhjemme vakte loven harme i 2016, hvor flere borgere i Danmark sendte arvestykker og guldsmykker ind til Udlændinge- og Integrationsministeriet for at vise deres utilfredshed.

Kilder: Folketinget, Jyllands-Posten, Washington Post, "Vejledning om visitation, ransagning og beslaglæggelse hos asylansøgere mv.", Ritzau.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News