VORES VALG Fagbosser: Velfærd og varme hænder nu
Sygeplejersker og pædagoger håber på flere varme hænder under en ny rød regering. Foto: Colourbox.dk
Knap har Helle Thorning-Schmidt rystet lykønskningerne af sig, før det vælter ind med velfærdskrav fra fagbevægelsen.

Vi vil have mere velfærd, og det skal være nu. Og så ser vi frem til at blive hørt.

Nogenlunde således kan man samle forventninger til den kommende socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt fra fagbevægelsen.

"Jeg er fuld af tillid til, at den nye regering vil sikre, at mine medlemmer kan få nogle jobs," siger LO's formand Harald Børsting.

I pædagogernes forbund BUPL håber man på flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer via indførelsen af en minimumsnormering i alle institutionerne.

"Vi skal sikre, at der er en bund for, hvor mange børn, der kan være per pædagog, så vi ikke ser den nedadgående spiral af nedskæringer, som vi har set de sidste år. Det er det væsentligste budskab fra os til regeringen," siger BUPL-formand Henning Pedersen.

På sygeplejerskernes ønskeliste står flere penge til de medicinske patienter, de psykisk syge, forældre til nyfødte og akut-området.

"Det kræver, at arbejdsstyrken fastholdes og mulighed udvides. Der skal ske et stop for fyringer i sundhedsvæsenet," siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der dog især glæder sig over én ting:

"Det vigtigste for os er, at Helle Thorning-Schmidt har signaleret, at hun ønsker at samarbejde med fagbevægelsen. Der har ikke været meget dialog over den seneste periode," siger hun.

Samme dialog-glæde findes hos FTF-formand Bente Sorgenfrey.

"Nu har vi fået en statsminister, der har inviteret til trepartforhandlinger. Det er en historisk chance for igen af få indflydelse for de faglige organisationer," siger Bente Sorgenfrey.

I fagbevægelsen er man ved at indse, at kampen om efterlønnen er tabt.

"Sammensætningen af det nye Folketing gør det rigtigt svært at komme uden om tilbagetrækningsreformen. Derfor må vi gå i tænkeboks for at finde andre krav, der imødekommer vores medlemmer," siger Grete Christensen.

Blandt de krav kunne være en lempelse af den seniorførtidspension, der er lagt op til.

"Vi kan beskrive, at efterlønnen reelt afskaffes for pædagoger på grund af modregningen i arbejdsmarkedspensionen, og at vores medlemmer falder ned mellem to stole. Virkningen af den reform, der lægges op til, vil vi derfor gerne drøfte med regeringen," siger BUPL-formand Henning Pedersen.

Hos Politiforbundet vil formand Peter Ibsen i modsætning til de andre fag-bosser ikke kræve mere mandskab.

"Vi ved, der er økonomisk krise, så tiden er ikke til at kræve flere politifolk. Vores største ønske er at få ro om økonomien med en treårig aftale for de kommende år," siger Peter Ibsen.