Stress, angst og depression.
Konsekvenserne er mange og alvorlige, hvis det psykiske arbejdsmiljø er dårligt på en arbejdsplads. Hvert år melder flere og flere danske lønmodtagere sig syge med ondt i psyken.
Ifølge Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF, er det nødvendigt med en stramning af loven om psykisk arbejdsmiljø, hvis færre danskere skal blive syge af at gå på job i fremtiden.
- Rigtig mange af vores medlemmer er præget af stress og højt arbejdspres, og alt for mange går ned med flaget af den grund. Derfor er det afgørende med en selvstændig bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, siger Bente Sorgenfrey til Avisen.dk.
Ifølge FTF-formanden famler alt for mange danske virksomheder i blinde, når sygeplejersken, pædagogen eller skattemedarbejderen går ned med stress.
- Arbejdsgiverne ved sjældent, hvordan de skal håndtere eller forebygge dårligt psykisk arbejdsmiljø, og derfor ser vi gerne, at det bliver lovpligtigt for virksomheder at efteruddanne deres ledere på det her område, siger Bente Sorgenfrey.
Gør som i Sverige
Bente Sorgenfrey opfordrer de danske politikere til at kigge over havet mod Sverige, hvor man i 2016 indførte strammere lovkrav til det psykiske arbejdsmiljø.
I løbet af kun ni måneder havde det svenske arbejdstilsyn rejst 1.700 sager om dårligt psykisk arbejdsmiljø med henvisning til de nye regler.
Samtidig har op mod 20.000 svenske ledere gjort brug af et tilbud om at komme på efteruddannelse i psykisk arbejdsmiljø.
- De svenske erfaringer er jo rigtigt positive, og de viser, at det her er det helt rigtige sted at sætte ind, hvis man for alvor vil dæmme op for det her problem, siger Bente Sorgenfrey.
Forsker: Oplagt med stramning
FTF-formanden bakkes op af Ole Gunni Busck, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
Som arbejdsmiljørepræsentant på Aalborg Universitet har han selv oplevet at mangle de rette redskaber, når det kommer til at bekæmpe dårligt psykisk arbejdsmiljø.
- For et par år siden havde vi en sag, hvor universitetet fik et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi en række medarbejdere var udsat for alt for stort arbejdspres. Men med de nuværende regler er det ret svært for både myndigheder og arbejdsmiljørepræsentanter at tjekke, om virksomhederne rent faktisk lever op til de krav, der bliver stillet, siger Ole Gunni Busck.
- Derfor vil det være utroligt gavnligt med en stramning af loven, der en gang for alle slår fast, hvad arbejdsgiverne egentlig skal leve op til for at sikre et ordentligt socialt arbejdsmiljø, tilføjer han.
I dag præsenterer regeringens ekspertudvalg deres anbefalinger til en forbedring af arbejdsmiljøindsatsen. FTF håber, at udvalget vil prioritere forebyggelsen af stress og angst.
- Jeg har en forventning om, at ekspertudvalget også tager højde for det psykiske arbejdsmiljø i deres anbefalinger, siger Bente Sorgenfrey.