Halvdelen af HK/Privats medlemmer har en chef, som, de oplever, er dårlig eller helt ude af stand til at forebygge stress blandt medarbejderne.
I samme ombæring oplever syv ud af ti af fagforeningens medlemmer, at arbejdstempoet er steget i løbet af de sidste to år.
Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt 2000 HK’ere. Det vækker dyb bekymring hos næstformand i HK/Privat Marianne Vind.
Hun mener, at det tegner et skræmmende billede af arbejdsmiljøet hos mange af hendes medlemmer.
- Jeg er chokeret over at se disse tal. Man skal huske, at stress ikke kun har konsekvenser, for det man yder på jobbet, men det betyder jo at man får et dårligt liv. En stor del i undersøgelsen fortæller om at få alt fra mavesår, til tics og søvnproblemer på grund af presset, siger hun til Avisen.dk.
Ledere skal tage ansvar
Den store stigning kan ifølge Marianne Vind forklares ved at kigge på økonomien.
Den danske økonomi buldrer derudaf og produktionen øges indenfor mange brancheområder. Selvom det altsammen er godt, så giver det en øget arbejdsbyrde rundt på landets kontorer.
- På kontorgangene prøver man lidt for ofte at nå endnu mere med det samme antal af ansatte og den samme arbejdsfordeling. Hvis man skal lave større indkøb, eller administrere løn til 100 frem for 50, så øger det presset på de ansatte i administrationen, siger Marianne Vind.
Store dele af de ansatte bliver påvirket både fysisk og psykisk. 49 procent har sovet dårligere på grund af presset, mens 43 procent har haft sværere ved at koncentrere sig og huske ting.
Det kalder på en reaktion, og her skal især cheferne være bedre til at tage ansvar, mener man i HK.
Brug for obligatorisk uddannelse
Det er ikke kun de ansatte, som mærker presset. Lederne har også fået travlt og kan derfor have lettere ved at miste overblikket over, hvad der foregår, fortæller Marianne Vind.
Der er dog også en gruppe chefer, der ikke husker at være opmærksomme på deres medarbejderes arbejdsbyrde og trivsel.
34 procent af deltagerne i undersøgelse har talt om arbejdspresset med deres leder, uden at der blev gjort noget ved det.
Det kan føre til det øgede pres, som flere Hk’ere kæmper med, og derfor burde der være en obligatorisk uddannelse for alle nyansatte chefer i, hvordan man opretholder et sundt psykisk arbejdsmiljø, mener Marianne Vind.
- Hvis man skal bære ansvaret for en gruppe ansattes trivsel, så mener vi, at man burde have et certifikat. Man skal lytte til sine ansatte, lægge mærke til om de har det godt og være klar til at ændre deres arbejdsopgaver, hvis det bliver nødvendigt, siger hun.
HK’s undersøgelse kommer i forbindelse med, at et ekspertudvalg, der er nedsat af regeringen, er kommet med en række anbefalinger til, hvordan man forbedrer danskernes arbejdsmiljø.