Elbæk om jobcentre: Nedværdigende og total mangel på respekt
Uffe Elbæk forstår godt – men forsvarer bestemt ikke – at borgere bliver vrede på sagsbehandlerne i jobcentrene. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Der er gode grunde til demonstrationer foran jobcentre. For systemet er 'nedværdigende' og udviser i nogle tilfælde 'total mangel på respekt' for syge, mener Uffe Elbæk (AL).

Arbejdsløse og syge bliver ikke behandlet med den fornødne respekt. De oplever systemet som rigidt og bliver behandlet meget forskelligt fra kommune til kommune.

Den hårde kritik kommer fra lederen af Alternativet, Uffe Elbæk, i et interview med Ugebrevet A4 tirsdag.

Han bryder sig ikke om den måde, som systemet behandler arbejdsløse og syge på.

- Det er nedværdigende noget af det, der foregår. Der er total mangel på respekt for de folk, der skal igennem uendelige rækker af afklaringsprocesser. Hele den kontrol- og mistillidskultur, man har lagt ned over det beskæftigelses-politiske område, synes vi, er nedværdigende over for borgeren, siger Uffe Elbæk til Ugebrevet A4 tirsdag.

Systemet fungerer ikke

Uffe Elbæk forstår godt – men forsvarer bestemt ikke – at borgere bliver vrede på sagsbehandlerne i jobcentrene.

- Systemet fungerer ikke. Derfor kan jeg godt forstå, at der opstår uheldige situationer, der nærmest ender i aggression, og hvor man oplever vold mod offentligt ansatte. Vreden skal rettes et sted hen, og den bliver selvfølgelig rettet derhen, hvor det er konkret, og hvor borgeren møder systemet, siger Uffe Elbæk.

Sagsbehandlere bliver også svigtet

Ifølge ham er det ikke kun ledige og syge, der bliver svigtet. Sagsbehandlere og andre offentligt ansatte bliver ifølge ham i høj grad ladt i stikken af politikerne på Christiansborg.

- Flere socialrådgivere oplever tab af mening i forhold til det job, de har. Grunden, til at de egentlig blev socialrådgivere, var, at de havde lyst til at være med til at skubbe folk i den rigtige retning. De havde en vis faglig stolthed over at løse en vigtig samfundsopgave. Nu oplever de, at de skal løbe hurtigere og hurtigere uden at komme ud af stedet, siger Uffe Elbæk til Ugebrevet A4.

Det er især bureaukrati og øgede dokumentationskrav, som tynger de offentligt ansatte. Ifølge Uffe Elbæk nærer lovgivningen alt for meget mistillid til den enkelte medarbejder.

- De offentligt ansatte skal hele tiden dokumentere, hvad de laver. I stedet for at have tillid til, at man har ansat nogle gode medarbejdere til de opgaver, der skal løses. Det er os på Christiansborg, der har ansvaret for at ændre det, siger Uffe Elbæk.