Nye millioner på vej til jobcentre: Sagsbehandlere skal vise ledige tillid

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil bruge 10 millioner på at give medarbejdere og ledere på jobcentrene et 'kompetenceløft'. En beslutning der vækker glæde hos Alternativet.
Troels Lund Poulsen (V) afsætter 10 millioner for at forbedre tilliden mellem borger og system.
Troels Lund Poulsen (V) afsætter 10 millioner for at forbedre tilliden mellem borger og system. Foto: Jens Dresling/Polfoto

10 millioner kroner fra satspuljemidlerne skal bruges på at forbedre forholdet mellem ledige borgere og jobcentrene.

Det har Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) netop besluttet.

Det er Alternativets beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, der har været med til at forhandle aftalen på plads. Han glæder sig over, at man tager et skridt mod mere tillid mellem borger og system. 

- Man skal bruge de 10 millioner på at opkvalificere ledere og sagsbehandlere indenfor beskæftigelsesområdet til bedre at udvise tillid. Det er 'the missing link', at man viser borgerne tillid. Når man gør folk ansvarlige, er folk også klar til at tage ansvaret på sig og komme videre, siger Torsten Gejl til Avisen.dk.

Pengene skal bruges på at give de ansatte et 'kompetenceløft' og klæde dem bedre på til mødet med de ledige borgere.

Sådan vil man bruge de 10 millioner
  • Ledere på jobcentrene skal have et kompetenceløft med afsæt i resultaterne fra 'Beskæftigelses Indikator Projektet' og betydning af troen på borgerne.

  • Medarbejderne skal have et kompetenceløft i deres praksis og arbejdsmetoder, for at styrke deres egen tro på, at man vil lykkes med indsatsen, man giver borgeren.

  • Der skal etableres et ambassadørkorps af medarbejdere fra kommuner med gode erfaringer i indsatsen for de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere. 

  • Mindre evaluering af erfaringerne med kompetenceløft
UDVID

Flere tillidsfulde medarbejdere

Ledere og sagsbehandlere skal modtage kurser og vejledning i nye og effektive metoder til at arbejde med borgere, der har været flere år på kontanthjælp. 

Alt sammen med det formål, at give sagsbehandlerne større tro på, at det betaler sig at vise ledige tillid, forklarer Torsten Gejl.

- Undersøgelser viser, at en ret stor del ikke tror på, at deres brugere kan komme i job. Samtidig viser det sig, at de sagsbehandlere, der har en fast tro på, at borgeren kommer i job, får langt flere i arbejde. De inddrager og lytter til borgerens ønsker og har et mere positivt mindset, der tydeligt smitter af på borgerne, siger Torsten Gejl.

Kommer borgeren til gavn

Torsten Gejl er overbevist om, at det øgede fokus på tillid vil smitte af på borgere, der har været fanget lang tid på kontanthjælp.

- Borgerne føler, at systemet er umyndiggørende, og de føler sig jaget og tvunget rundt i jobmanegen. Det, alle efterlyser, er, at nogen i stedet for at sige, hvad de må og ikke må, siger, hvad de kan. Spørger dem, hvordan de selv mener, de kan komme videre i deres liv. Jeg tror, det her projekt vil have en god virkning for de borgere, hvis sagsbehandler får et kompetenceløft, siger Torsten Gejl.

Han mener, at forslaget er et skridt på vejen mod et paradigmeskift, hvor tillid i højere grad bliver et nøgleord på beskæftigelsesområdet.

Avisen.dk arbejder på at få en kommentar fra Troels Lund Poulsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.