VORES VALG Eksperter: Ufattelig brøler fra S-SF
Henrik Sass og Helle Thorning kæmper for at holde ro på bagsmækken i regeringsalternativet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Selvom rød blok i månedsvis har forsøgt at synkronisere deres holdninger til udlændinge, så har partierne alligevel formået at dumme sig.

Den er helt gal med forberedelsen til valgkampen i S-SF, når partierne nu to gange inden for få dage har skabt usikkerhed om deres holdning på udlændingespørgsmål.

Det fastslår to politiske iagttagere, efter Henrik Sass Larsen i dag har sået tvivl omkring pointsystemet. Villy Søvndal skabte før det røre om 24-års reglen.

"Det forekommer mig temmeligt ufatteligt," lyder det fra Jørgen Goul Andersen professor på Aarhus Universitet.

Han bliver bakket op af tidligere spindoktor i SF Peter Goll, der i dag er direktør i kommunikationsvirksomheden Geelmuyden.Kiese.

"Det er en kommunikationsmæssig brøler. For når der ikke er politisk fodslag, så skal man alligevel beslutte, hvordan man vil håndtere det. Og det er jo en sag, som alle har vidst var svær for især SF," siger han.

"Det er rigtig dårligt forberedt og dårligt håndteret, hvis man ikke har gjort sig helt klart, hvordan man skal tackle det her emne," forklarer Goll videre.

Jørgen Goul Andersen mener, at problemet er opstået, fordi S-SF ikke har turde tage diskussionen om partiernes reelle uenighed med regeringen.

"Man har jo ført en strategi, som har gjort temmelig ondt ind i sjælen på nogen. Man har ikke ville diskutere det her under en valgkamp. Det har man så gjort ved så vidt muligt at være enige med regeringen. Hvis der ikke var nogen uenighed, så kunne det her emne ikke rigtig fylde noget," påpeger han.

Professoren formoder, at der må være tale om en form for panik, når ellers garvede politikere på den måde dummer sig.

"Det må i hvert fald gøre sig gældende for SF," siger han.

Peter Goll vurderer, at sagen om pointsystem nu vil få en rolig landing, fordi Helle Thorning har blandet sig i sagen og har talt varmt for et alternativt rødt pointsystem.

"Dét Thorning siger, må man jo gå ud fra er den røde bloks linje. Sådan skete det med 24-årsreglen. Efter de to partier havde fået skabt lidt rumlen, så endte det med, at den linje partierne havde lagt fra begyndelsen vandt. Og mon ikke det samme sker her. De vil sige, 'vi kom med et fælles rødt pointsystem, fordi vi mener det'. Men de kommer unægteligt til at fremstå lidt forpjuskede."