VORES VALG Thorning holder fast i sit pointsystem
Thorning fastslår, at et rødt pointsystem kan erstatte det blå. Mon den udlægning luner næppe i SF. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
De røde kan blive enige om, at der blå pointsystem for udlændinge skal væk. Men hvad der kommer i stedet er uvist.

Forvirringen er ved at være total i den røde blok.

Omdrejningspunktet er, hvad der skal stilles i stedet for det pointsystem, som de borgerlige har udarbejdet sammen med Dansk Folkeparti, hvis S-SF vinder valget.

Men nu fastslår Helle Thorning-Schmidt, at et rødt pointsystem kan erstatte det blå.

"Vi har jo givet vores pointsystem, hvor vi siger, det tæller, når man stiller sig til rådighed for det danske arbejdsmarked. Og man lærer dansk. Det er en del af vores pointsystem," siger hun til DR Update, og fortsætter:

"Vi bryder os ikke om det blå - det gælder alle partierne i rød blok, men vi synes også, det er i orden at stille krav til mennesker, er helt frivilligt opholder sig i Danmark."

Over for DR kommenterer Helle Thorning dog ikke Henrik Sass Larsens udmelding om, at det blå pointsystem består, hvis man ikke kan samle flertal for det røde.

Dermed risikerer statsministerkandidaten at puste nyt liv til den utilfredshed, som hersker i SF. Hos Villy Søvndals tropper er man nemlig slet ikke med på, at et pointsystem skal afløse et andet.

"Jeg tror ikke, det er nogen hemmelighed for nogen, at pointsystemer ikke er min kop the, hver enten det er rødt eller blåt," lyder det fra Trine Mach, der er folketingskandidat i København og medlem af SF's landsledelse.

Özlem Cekic, der også tidligere har kritiseret det røde alternativ, har givet sig selv mundkurv på i spørgsmålet.

"Jeg har slet ingen kommentarer til pointsystemet, slet ikke," siger hun.

I en pressemeddelelse tidligere i dag undlod Henrik Dam Kristensen (S) og Astrid Krag (SF) fuldstændig nævne oppositionens pointsystem. De betonede, at det vigtigste er, at komme af med det blå.

"Hvis vi vinder valget - så afskaffer vi det blå pointsystem, for det synes vi er uretfærdigt og direkte uanstændigt. Vi stiller ikke ultimative krav. Og vi vil ikke mødes med ultimative krav. Det korte af det lange er, at alle ansvarlige partier må kæmpe for deres synspunkter og mødes konstruktivt efter et valg."

faktaboks

Her er S-SF alternative krav til udlændinge

Ansøgere skal leve op il to af fem punkter

1. Bestået danskkursus

2. Bestået engelskkursus

3. Relevant uddannelse

4. Mindst 2 års erhvervserfaring

5. Indgåelse af en rådighedskontrakt med forpligtelse til at stå til rådighed for det danske arbejdsmarked eller uddannelsessystem

Kilde: S-SF-udspillet 'Retfærdige krav til gavn for integrationen', 2010