VORES VALG Nu undgår S-SF at tale om pointsystem
Pointsystem er ikke længere god tone i rød blok. Foto: Jens Dige / POLFOTO
Der er igen fodslag mellem Socialdemokraterne og SF. Det betyder bl.a., at snak om alternativt pointsystem er gledet ud.

Regeringens pointsystem skal væk. Og S-SF har altid været enige om, hvad der skal stilles i stedet.

Dermed bøjer Socialdemokraterne sig for SF's Ole Sohn, der fastholder, at det blå system skal væk, uanset hvad der sker.

Flere dagblade skriver ellers i dag, at Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, er klar til at lade regeringens pointsystem bestå, hvis Enhedslisten og De Radikale stiller sig på bagbenene.

"Vi har hele tiden været enige, og det er vi stadig," siger integrationsordfører Henrik Sass Larsen (S), der mener, at historien om uenigheden er skudt helt ved siden af.

Men på ét punkt lader regeringsalternativet til at have rykket sig siden sidste efterår. Meldingen om, at de vil indføre et alternativt pointsystem, er væk.

Nu hedder det samstemmende, at man vil stille de samme krav til udlændinge, som vi gør til hinanden.

"Du kan kalde det, hvad du vil, det gjorde vi også dengang, vi fremlagde det. Men det som står fast er, at vi er enige om, hvad der skal ske," lyder det fra Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen.

17. november sidste år fremlagde først regeringen sit meget omdiskuterede pointsystem for udlændinge over 24 år, der ønsker familiesammenføring. Kort efter kom S-SF-samarbejdet med deres alternativ.

"Vi foreslår i stedet et pointsystem som først og fremmest belønner den enkelte ansøgers vilje til integration," lød det dengang.

Men nu hedder det altså rimelige krav.

Partierne er således enige om, at udlændinge skal leve op til to af følgende fem krav: tale dansk eller engelsk, have to års erhvervserfaring, deltage i en uddannelse eller stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Da 'det alternative pointsystem' blev offentliggjort fik det en lange række SF'er til at fare i flint. Bl.a. sagde Özlem Cekic:

"Det er ikke en hemmelighed, at jeg principielt er uenig i et pointsystem. Jeg ønsker stadig ikke, at forudsætningen for at leve sammen med sin ægtefælle og børn skal afhænge af ens kvalifikationer, uanset om man er over eller under 24 år," sagde hun til Jyllands-Posten.

faktaboks

Her er S-SF alternative krav til udlændinge

Ansøgere skal leve op il to af fem punkter

1. Bestået danskkursus

2. Bestået engelskkursus

3. Relevant uddannelse

4. Mindst 2 års erhvervserfaring

5. Indgåelse af en rådighedskontrakt med forpligtelse til at stå til rådighed for det danske arbejdsmarked eller uddannelsessystem

Kilde: S-SF-udspillet 'Retfærdige krav til gavn for integrationen', 2010