Eksperter tvivler på blå praktikplan
Femern-broen skal hjælpe 10.000 unge til en praktikplads, mener regeringen. Eksperter siger, at det ikke batter det store. Foto: Illustration
Regeringen kræver kun lærlinge på de største byggerier. Begrænset effekt, siger eksperter, hvis det ikke også gælder for de mindre firmaer.

10.000 unge uden praktikplads skal ikke juble for tidligt over regeringens nye plan.

Planen kræver flere praktikpladser på store byggerier såsom supersygehusene og Femern-broen til Tyskland, skriver Politiken.

Men hvis det kun er de virkelig store opgaver, så kniber det med at skaffe væsentlig flere i praktik, vurderer professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

"Vores virksomhedsstruktur er typisk med små- og mellemstore virksomheder og ikke særlig mange store. Gælder kravet ikke for de mellemstore, får man ikke nogen volumen i det," siger han til Politiken.

Den vurdering bakkes op af Morten Lassen, der er leder af Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet.

Hos fagforbundet LO undrer de sig over regeringens linje. Ejner K. Holst fra ledelsen kalder planen "rigid".

"Der er Femern og sygehusbyggerierne, men hvor mange byggerier i den størrelsesorden er der egentlig fremover? Det er for uambitiøst, og de kunne sagtens gøre det meget bredere," siger Ejner K. Holst.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at praktikplanen giver flere praktikpladser allerede i år. Men han vil ikke udvide den til at gælde de mellemstore virksomheder.

Kilde: Politiken