AMU-karrusellen: ”Sådan svindler vi sammen”

Først får den AMU-godkendte erhvervskole en regning for et udliciteret kursus. Og så får kursusdeltagernes virksomhed en regning fra kursusudbyderen. Regningen dækker i realiteten over samme ydelse, fortæller en tidligere kursusudbyder. (Foto: Foto: Colourbox)

Privat kursusudbyder afslører, hvordan erhvervsskoler, arbejdsgivere og AMU-firmaer i fællesskab svindler med AMU-millioner.

2.500 kroner om dagen. Det er cirka hvad en privat kursusudbyder kan kradse ind fra en erhvervsskole for et udliciteret AMU-kursus. ”Men hvad du fakturerer uden om, kommer ikke os ved,” lyder beskeden fra erhvervsskolen.

Så efter syv dages kursus kan den private udbyder stikke en fortjeneste på 110.000 kroner i lommen. AMU-kursisternes virksomhed har stort set tjent det samme, som hvis de ansatte havde arbejdet. Og selv efter at have betalt kursusudbyderens regning har erhvervsskolen 8000-9000 kroner til overs af tilskuddet fra Undervisningsministeriet.

Sådan fungerer den forretningsmodel, der i årevis har gjort AMU-kurser og VEU-godtgørelser til en lukrativ handelsvare for kursuskøbmænd, erhvervsskoler og virksomheder.

Alt sammen foregår på kanten af loven og uden for Undervisningsministeriets kontrol. Det forklarer den østjyske kursusudbyder Frank Hansen.

"Det er vanskeligt at eksistere i den her branchen, hvis ikke du svindler. Stort alle gør det. Det er ikke undtagelsen, det er reglen," fortæller han.

Big business efter finanskrisen

Frank Hansen er ikke hans rigtige navn. Den østjyske kursuskøbmand ønsker at være anonym, men hans identitet er kendt af Avisen.dk.

Specielt efter finanskrisens start er der kommet godt sving i den model, som Frank Hansen ikke tøver med at kalde ”AMU-karrusellen”. Frit inspireret af Stein Baggers store svindelnummer, der indtil afsløringen fremstod som et uskyldigt mesterstykke i god forretningssans.

Men hvordan kan de 2,3 milliarder skattekroner, der for eksempel blev postet i AMU-området i 2009, ende som big business for erhvervsskoler og kursusudbydere i fællesskab?

Det skyldes først og fremmest, at private kursusudbydere overtræder de lovbestemte regler for udlicitering af AMU-aktiviteter på et par afgørende områder. For det første må private kursusfirmaer ikke varetage myndighedsopgaver, herunder forvaltning af tilskud og VEU-godtgørelser. Og for det andet må private ikke opkræve penge fra de virksomheder, der benytter sig af AMU-kurser – det er erhvervsskolens ansvar.

Fidus 1: Sidefakturering

Som eksempel beskriver Frank Hansen et syvdages kursusforløb for 20 ansatte baseret på taksterne fra 2010.

De AMU-godkendte erhvervsskoler er forpligtet til at udlicitere en del af AMU-aktiviteten, men de må selv bestemme, hvor meget de betaler den private kursusudbyder. Undervisningshonoraret svinger fra skole til skole, men ligger typisk omkring 2.500 kroner per dag, forklarer Frank Hansen.

Det er ikke meget for en professionel kursusvirksomhed, hvor honoraret udover selve undervisningen også skal dække forberedelse, salg og bidrage til virksomhedens øvrige driftsudgifter. Løsningen er såkaldt sidefakturering, hvor den private kursusudbyder udover undervisningshonoraret fra erhvervsskolen også sender en regning til virksomheden, hvis ansatte gør brug af AMU-kurset.

Fidus 2: Lektielæsning i arbejdstiden

Sidefakturering er i strid med reglerne, men er en god forretning for alle parter. For 20 kursusdeltagere kan virksomheden høste VEU-godtgørelse for cirka 87.000 kroner. Kurset er tilrettelagt som fire dages undervisning og tre dages selvstudie. Den private kursusudbyder fakturerer virksomheden 25.000 kroner per dag. I alt 100.000 kroner, som kursusudbyderen i realiteten modtager for at vise vej til det kontor på AMU-skolen, hvor virksomheden kan få refunderet det meste af honoraret gennem VEU-godtgørelse.

Hvis arbejdsgiveren samtidig sørger for, at de ansatte passer deres arbejde under de tre dages selvstudie, kan hele processen faktisk give overskud for virksomheden.

Undervejs gør kursusudbyderen sig skyldig i at opkræve penge fra virksomheden samt at varetage myndighedsopgaver i form af forvaltning af tilskud og VEU-godtgørelser.

Fidus 3: Lok kunder med AMU-rabat

En kollega i branchen introducerede Frank Hansen til AMU-karrusellen i 2009. Han nåede at gennemføre seks kursusdage på ”modellen”, inden han reelt fandt ud af, hvad AMU-skolens konsulent mente med bemærkningen: ”Hvad du fakturerer uden om, kommer ikke os ved”.

Herefter sagde Frank Hansen stop. Men det bliver stadigt sværere at begå sig i branchen, hvis ikke man svindler.

"Jeg har tre muligheder. Jeg kan hoppe med på vognen og svindle, jeg kan lukke min butik, eller jeg kan sladre, og nu vælger jeg altså det sidste," siger han.

Frank Hansen har kendskab til adskillige private kursusudbydere, der har tilrettelagt deres salgsstrategi efter den ulovlige model. Allerede i det opsøgende salgsarbejde præsenteres virksomheden for muligheden for at opnå VEU-godtgørelse gennem den private kursusudbyders AMU-samarbejdsparter. Kursusudbyderens honorar reduceres fra starten med ”AMU-rabatten”. Tilbage står virksomheden med en meget billig eller gratis omgang efteruddannelse til sine medarbejdere.

"Samtidig med, at vi er ”ansat” i AMU-systemet som undervisere, bruger vi vores private virksomhed som løftestang til at skaffe kursister. Men som kursusudbyder må jeg ikke fakturere kunden for samme ydelse, som erhvervsskolen allerede har betalt mig for at levere,” forklarer Frank Hansen.

Fidus 4: Find en skole, der accepterer svindel

En omfattende reform af AMU-området satte skub i privatiseringen i 2003. Formålet var at øge konkurrencen, men ifølge Frank Hansen har privatiseringen omdannet erhvervsskolerne til købmandscentraler, der villigt deltager i AMU-svindelen. 

"I gamle dage kunne vi konkurrere med erhvervsskolerne på kvalitet. I dag svindler vi sammen med nogle af dem," siger han.

AMU-skolerne selv er udmærket klar over, at de private udbydere spiller ulovligt dobbeltspil, når de både agerer mellemhandlere og undervisere.

Men for det meste sker det med en stiltiende accept.

"Nogen af skolerne er blevet gode til at styre uden om svindlerne, mens andre vader lige i fælden gang på gang. Og de fleste er vidende om, at det foregår,” siger Frank Hansen.

Fidus 5: Sælg varen videre og del rovet

Et andet hyppigt brud på AMU-reglerne er udlicitering i tredje led. De mest effektive kursusudbydere har så travlt, at sælger undervisningsopgaven direkte videre til andre konsulenter. Selv om det er skolernes pligt at sørge for, at AMU-kronerne forvaltes efter reglerne, foregår udlicitering til underleverandører ofte lige for næsen af dem.

”Jeg har kendskab til virksomheder, hvor ejerne sandsynligvis scorer mellem 500.000 og 1.000.000 kroner om året - stort set uden at undervise,” siger Frank Hansen.

Selv i en politisk set meget liberal branche mener den fortørnede kursusudbyder, at den kollektive svindelkultur bør give dårlig smag i munden.

"Grundlæggende kan vi jo godt lide privatisering og udlicitering, og så må vi også opføre os derefter. Vi foregiver jo selv at være professionelle ud i god ledelse, arbejdsglæde, værdier og etik moral, og alligevel er vi nogle ”skiderikker” og meget ringe rollemodeller, der udelukkende handler på profit, siger Frank Hansen og fortsætter:

”Vi burde skamme os.”

Underholdning

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - der stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro