Firmafest på statens regning

Drastisk fald i AMU-kursister

Antallet af AMU-kursister er faldet med 28 procent på et år. Erhvervsskoler i panik.
Mange virksomheder fik travlt med at sende deres ansatte på AMU-kursus, da finanskrisen bremsede produktionen. Det blev dyrt, men nu har regeringens gjort efteruddannelse mindre attraktivt. Og det kan ses på deltagerstatistikken.
Mange virksomheder fik travlt med at sende deres ansatte på AMU-kursus, da finanskrisen bremsede produktionen. Det blev dyrt, men nu har regeringens gjort efteruddannelse mindre attraktivt. Og det kan ses på deltagerstatistikken. Foto: Colourbox

’Aktivitetsdæmpende foranstaltninger.’ Det er politisk slang for den halve milliard kroner, der er sparet på AMU-området siden sidste år.

Men ifølge Danske Erhvervsskoler, der repræsenterer de 120 AMU-godkendte skoler, virker foranstaltningerne alt for godt.

”Vi kan konstatere en brat opbremsning i deltagertallet. Det har en selvforstærkende effekt og betyder, at endnu flere udbud vil blive lukket,” siger direktør Lars Kunov.

Hvinende håndbremsevending

Fra 2004 til 2010 er antallet af deltagere på AMU-kurser vokset fra 592.824 til 1.042.180. Det er en stigning på 43 procent. Især finanskrisen i 2008 fik deltagerantallet – og dermed de offentlige udgifter, til at eksplodere.

Men i første kvartal 2011 er antallet af AMU-kursister faldet med 28 procent i forhold til 2010. Det viser en opgørelse fra Danske Erhvervsskoler.

Så frem for en blid opbremsning har de 'aktivitetsdæmpende foranstaltninger' ført til en hvinende håndbremsevending på AMU-banen.

”De må være glade og tilfredse i Finansministeriet, så længe de ikke skal stå til ansvar for de konsekvenser, besparelser får for væksten på den lange bane. Hvis ambitionen er at opkvalificere arbejdsstyrken i Danmark, går udviklingen lige nu den helt gale vej,” siger Lars Kunov.

Dyrere at sende ansatte på AMU-kursus

De offentlige besparelser på AMU skyldes blandt andet, at taksterne for VEU-godtgørelse - eller løntabsgodtgørelse, er sat ned til 80 procent. Det vil sige, at arbejdsgivere bliver kompenseret mindre for at sende ansatte på AMU-kursus.

Derudover har regeringen gennemført en pris- og lønregulering af arbejdsgivernes obligatoriske AER-bidrag, som ellers har været uændret i mange år.

Til gengæld er der ingen hjælp at hente for personer med videregående uddannelse - eller deres arbejdsgivere. For denne gruppe har regeringen nemlig indført krav om fuld egenbetaling, hvis de vil benytte sig af kurser i AMU-programmet.

Til sidst er den såkaldte 'AMU-milliard' der blev satset ekstra op efteruddannelse, da Globaliseringspuljen blev vedtaget i 2006, løbet tør.

Alt i alt er AMU-området blevet slanket med over en halv milliard fra 2010 til 2011.

Men som Avisen.dk har skrevet, frygter fagforeninger, AMU-skoler og arbejdsmarkedsforskere, at undervisningsministeren vil benytte den igangværende kulegravning af AMU-sektoren til at gennemføre yderligere besparelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.