Dansker opererede syrere i lommelygte-skær
På fire uger har Kathrine Holte opereret 80 og tilset over 200 patienter på et hospital i det nordlige Syrien.

- Noget af det, der rørte mig allerdybest, var den solidaritet, jeg så hos befolkningen. Ikke kun fordi de støtter vores aktivitet der, men også på grund af den solidaritet, de viser over for hinanden.

Ordene kommer fra den danske kirurg Kathrine Holte. De seneste fire uger har hun brugt med Læger Uden Grænser i Syrien, hvor hun har hjulpet krigsramte syrere på et hospital i den nordlige del af landet. Mandag kom hun tilbage til Danmark.

Hospitalet var indrettet i en villa, og på grund af strømsvigt måtte hun af og til operere færdig i skæret fra en lommelygte. Men det var ikke den eneste udfordring.

- Vi stod og manglede blod og lancerede en appel i moskéen. Samme aften var der 50-100 fuldstændig fremmede borgere, der stillede op ude foran vores dør for at donere blod. Og det gentog sig flere gange, fortæller den danske kirurg til Ritzau.

- Hver anden dag så vi syrere, der bragte mad og gaver til hospitalet og til, som de sagde, deres syriske brødre og søstre. Jeg var meget imponeret, det har jeg ikke set før, siger Kathrine Holte, der har arbejdet fuldtid for Læger Uden Grænser siden april 2011.

Tidligere har hun blandt andet været i Pakistan, Afghanistan og Yemen.

- Vi kom tættere på i Syrien. Tættere på befolkningen og på begivenhedernes centrum. Når det var tættest på, faldt bomberne fem kilometer fra hospitalet. Det var en usædvanlig intens oplevelse, siger hun.

Den danske kirurg har opereret 80 patienter på de fire uger, hun var i Syrien, og flere gange har hun arbejdet i døgndrift. I de seks uger, projektet har kørt, har omkring 140 mennesker været på operationsbordet.

90 procent af dem, der blev behandlet, var ofre for krigsskader, såsom bomber, raketter eller skud. De sidste 10 procent var ofte også indirekte relateret til krigen, for eksempel i form af biluheld, der var foranlediget af skud eller bomber.

- Den første patient, jeg opererede var blevet skudt og havde otte huller i tarmen. Han overlevede takket være hospitalet, det hold og det udstyr, det har været muligt at skaffe til stedet, siger Kathrine Holte.

Særligt imponeret var hun over de syrere, der opretholdt optimismen, selvom de havde mistet næsten alt.

- En aften modtog vi en pige, som skulle have amputeret sit ben, fordi hun havde været udsat for et bombardement i sit hus. Hun havde mistet det meste af sin familie, men alligevel bevarede hun og den resterende familien optimismen, fortæller Holte.

- Og næsten hver dag kom der ansatte på arbejde, som havde mistet en forældre eller en bror eller søster under bombardementet. At de formåede at komme på arbejde alligevel, det var dybt rørende at opleve, og det imponerede mig meget.

Konflikten i Syrien har varet 17 måneder. På den ene side står regimet med præsident Bashar al-Assad i spidsen og på den anden oprørerne i Den Frie Syriske Hær.

Det samlede dødstal er oppe på mere end 23.000 ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. FN sætter dog tallet lidt lavere til cirka 17.000 dræbte.

Kathrine Holte er tilbage i Danmark i 14 dage, inden hun skal til Pakistan.

/ritzau/